Hes Beheer NV

P E R S B E R I C H T Europoort/Rotterdam, 22 augustus 2007

AANZIENLIJKE STIJGING HALFJAARRESULTAAT HES BEHEER (+ 38,9%)

H.E.S. Beheer N.V. te Rotterdam heeft over het eerste halfjaar een nettoresultaat gerealiseerd van E 5,0 miljoen, ten opzichte van E 3,6 miljoen in het eerste halfjaar van 2006. Deze 38,9% winststijging is vooral te danken aan de forse resultaatverbetering bij het Rotterdamse dochterbedrijf EBS, dat een 7,5% hogere omzet behaalde. Ook EMO, Rotterdam (31%-belang), OBA, Amsterdam (50%), OVET, Terneuzen (33,3%) en het Engelse NHBS (100%) bleven het goed doen. De aanvoer van bulkgoederen liet een divers beeld zien. De pro rata aanvoer (= naar evenredigheid van het economische belang in de verschillende deelnemingen) steeg per saldo met 1,4%, bij een stijging in de industriële mineralen en ijzererts en een daling in de kolen en agribulk. De geconsolideerde omzet groeide met 5,1%, terwijl de bedrijfslasten slechts fractioneel omhoog gingen. Het bedrijfsresultaat plus resultaat deelnemingen steeg naar E 5,6 miljoen (eerste helft 2006 E 4,2 miljoen), dankzij een verdubbeling van de bedrijfsresultaten bij de geconsolideerde deelnemingen (van E 1,4 miljoen naar E 2,8 miljoen), die grotendeels toe te schrijven valt aan de forse resultaatverbetering bij EBS. Met E 2,8 miljoen handhaafde de bijdrage van de niet geconsolideerde deelnemingen zich op het niveau van vorig jaar. Begin augustus 2007 werd het belang in Rotterdam Bulk Terminal (R.B.T.) B.V. te Vlaardingen vergroot van 45% naar 50%. Het resultaat per aandeel nam toe van E 0,41 ultimo juni 2006 tot E 0,57 ultimo juni 2007.

Ook het tweede halfjaar is goed van start gegaan. Op dit moment is de verwachting gewettigd dat de E 10 miljoen-grens gehaald moet kunnen worden (nettoresultaat 2006: E 8,8 miljoen).

De vooruitzichten voor de middellange en langere termijn blijven eveneens goed. Deze verwachting is onder meer gestoeld op recente investeringen, waarmee de dienstverlening naar klanten wezenlijk werd uitgebreid en de operationele prestaties beduidend werden verbeterd. Daarnaast biedt de markt voor een aantal goederenstromen -met name kolen en biomassa-, waarvoor de meeste HES-bedrijven goed zijn geoutilleerd, uitstekende perspectieven. HES beschikt over unieke en schaarse locaties, die ook (deels) alternatief kunnen worden ingezet of omgebouwd, bij voorbeeld voor natte bulk. Ook de natte bulk is een groeimarkt, waar voldoende uitbreidingskansen liggen.

NADERE TOELICHTING

De geconsolideerde omzet nam met E 1,6 miljoen toe tot E 33,1 miljoen (+ 5,1%). EBS boekte de grootste omzetstijging (+ 7,5%), gevolgd door NHBS (+ 5,1%). De omzet bij OBA nam fractioneel toe.

De bedrijfslasten namen met slechts 0,7% toe. Tegenover hogere personeelskosten stonden lagere kosten voor uitbesteed werk en overige bedrijfskosten.

Geconsolideerde groepsmaatschappijen

De nettowinst bij EBS nam toe van een kleine plus naar E 1,2 miljoen. Tegenover een daling in de aanvoer van agribulk en kolen stond een stijging in de aanvoer van industriële mineralen. Per saldo nam de aanvoer met 4,3% toe. De omzet groeide met 7,5%, terwijl de kostenstijging beperkt bleef tot 1,2%. Sinds de ingebruikname van de treinlosput in Europoort in maart 2007 hoefde minder werk te worden uitbesteed. Bovendien werd het ziekteverzuim fors teruggedrongen. De aanvoer bij NHBS was in lijn met vorig jaar. Onder invloed van een gewijzigde wisselkoersverhouding (Engelse pond versus euro) steeg de omzet met 5,1%, terwijl de kosten goed beheerst werden. Het nettoresultaat steeg van E 0,2 naar E 0,3 miljoen. OBA heeft wederom een uitstekend halfjaar achter de rug. De omzet kwam fractioneel boven het niveau van vorig jaar. De nettobijdrage aan het HES-resultaat (gebaseerd op een 50%-belang) bedroeg E 0,9 miljoen, versus E 1,0 miljoen vorig jaar.

Niet-geconsolideerde deelnemingen

Het aandeel in het resultaat van de niet-geconsolideerde deelnemingen ad E 2,8 miljoen bleef gelijk aan vorig jaar. Ondanks een aanvoerdaling van 5% bij EMO/EKOM door een sterkere concurrentie in de kolenmarkt bleef de bijdrage van dit bedrijf aan het groepsresultaat met E 2,1 miljoen (vorig jaar idem) onverminderd sterk. De bijdrage van OVET Holding ad E 0,7 miljoen (inclusief 50% belang in OBA) verbeterde licht ten opzichte van vorig jaar. De aanvoer en de omzet namen duidelijk toe. De kosten hielden hiermee nagenoeg gelijke tred.

Directie H.E.S. Beheer N.V.