Groep Colruyt

22/08/2007

Colruyt vraagt zijn klanten om de minisnacks van HABEK, de frikandellen van AUTOFRIT en de frikandellen van RESTO terug te brengen naar de winkel.

Uit voorzorg vraagt Colruyt zijn klanten om de frikandellen van RESTO, de frikandellen van AUTOFRIT en de minisnacks van HABEK terug te brengen naar de winkel. De teruggebrachte producten worden terugbetaald.

Habek minisnacks

Autofrit frikandellen

Resto frikandellen

Bacteriologisch onderzoek op deze 3 producten wees uit dat de producten niet voldoen aan de door Colruyt geëiste kwaliteitsnormen. Een defect aan de productie-installatie van de fabrikant ligt aan de basis van het probleem.

Colruyt nam deze producten al uit verkoop sinds vrijdag 10 augustus. Ze zijn afkomstig van de leverancier die ons ook de hamburgers van AUTOFRIT levert: die werden uit verkoop genomen op 6 augustus, wegens een te hoge aanwezigheid van stafylokokken in het product (zie persbericht Colruyt van 10 augustus). Uit voorzorg beslisten we alle gelijkaardige producten, bereid met dezelfde ingrediënten en gemaakt op dezelfde productielijn, van de leverancier in kwestie uit verkoop te nemen.

Daarentegen wijst geen enkele analyse op de aanwezigheid van toxines (verantwoordelijk voor een mogelijke vergiftiging) in stalen van diepvriesproducten, die bij Colruyt genomen werden.

Hamburgers AUTOFRIT: resultaten van het tegenonderzoek

Zoals aangekondigd in ons vorige persbericht, lieten we een tegenonderzoek uitvoeren op de hamburgers van AUTOFRIT. De resultaten hiervan bevestigen het eerste onderzoek van het FAVV, nl. een te grote aanwezigheid van stafylokokken.

Productomschrijving:

Bij Colruyt:

Habek minisnacks 36 x 20 g (diepgevroren) Barcodenr./ 8713516603918 Art.nr. 30288

Autofrit frikandellen 40 x 85 g (diepgevroren) Barcodenr./ 5400141302936 Art.nr. 30293

Resto frikandellen 20 x 70 g (diepgevroren) Barcodenr./ 5400141303230 Art.nr. 30323

Autofrit 20 hamburgers (diepgevroren) Barcodenr./ 5400141302868 Art.nr. 30286

Voor meer informatie kunnen de klanten terecht bij onze Klantendienst op 02 360 10 40 of op www.colruyt.be.

Contactpersoon:
Luc Rogge
Directeur-generaal Colruyt 02 360 10 40

Dit bericht kwam tot stand in overleg met het Voedselagentschap (FAVV).

Vragen:

Ik heb één van deze producten gekocht. Wat doe ik?

Breng het product terug naar de winkel en we betalen u de prijs terug.

Wat zijn stafylokokken?

Stafylokokken zijn bacteriën. De soort die het meest ziekteverwekkend is, is de 'staphylococcus aureus' of 'gouden stafylokok'. Deze bacterie is wijdverspreid: ze is o.a. aanwezig op de huid van mens en dier.

Op zich is de stafylokok niet gevaarlijk, en hij gaat dood tijdens het bakken (vanaf 70 °C). Toch ontwikkelt de stafylokok, in geval van hoge concentratie, een giftige toxine. Deze toxine is bestand tegen hitte en wordt dus niet vernietigd tijdens de bereiding.

Ik heb onlangs van één van bovengenoemde producten gegeten. Wat nu?

Als u de producten op de juiste manier ontdooide en ze goed bakte, dan werden de bacteriën (de stafylokokken in het bijzonder) tijdens de bereiding gedood.

Wat zijn de symptomen van een vergiftiging?

Een eventuele vergiftiging door de toxine van de stafylokok laat zich snel merken (binnen de 4 à 5 uren na consumptie). Ze gaat gepaard met braken, misselijkheid en diarree. Herkent u een van deze symptomen, contacteer dan onmiddellijk uw huisarts.

Geen enkele analyse wijst op de aanwezigheid van toxines (verantwoordelijk voor een mogelijke vergiftiging) in stalen van diepvriesproducten, die bij Colruyt genomen werden.

Tip om uw diepvriesvlees correct te ontdooien

Bak het vlees bij voorkeur zonder het te ontdooien (of in dit geval: leg het diepgevroren in de frituurpan).

Wil u het vlees ontdooien alvorens het te bakken, dan is vlees ontdooien in de koelkast de meest veilige en bacteriologisch zuivere manier. Zet enkele uren of de avond vooraf (niet meer dan 24 u) afgedekt op de koelste plaats in de koelkast, net boven de groentelade.

Als het wat sneller moet, kan u het vlees laten ontdooien op de ontdooistand in de microgolfoven. Door de korte ontdooitijd is ook dit een veilige manier van ontdooien.