KNHS


KNHS Regiokampioenschappen Noord-Brabant dressuur en springen, paarden 21 augustus 2007



Ponyclub Jeanne d'Arc uit Zeeland organiseerde het Brabants Kampioenschap pony's en ontving het weekend daarna op even voortreffelijke wijze de paarden voor een individuele kwalificatieproef op zaterdag en de kampioensproeven op zondag.

Springen
Jan Verellen (foto 1) uit Asten eindigde in het ZZ-springen zowel op zaterdag als zondag op de tweede plaats met Jensen's Tango (v.Manhattan). Bij het springen telden de plaatsingspunten van zaterdag en zondag bij elkaar op voor het kampioenschap. Er werd op zondag twee manches en een barrage op tijd verreden in de M tot en met ZZ. In de ZZ waren zeven dubbelnul combinaties. Voor Verellen was het letten op Bianca Schoenmakers, de winnares van zaterdag, maar die tikte twee balken uit de lepels. De andere bedreiging was Tim Franssen 'altijd goed voor een heel snel rondje' met Cassius Clay (v.Cash) die zaterdag derde was geworden en nog na hem moest rijden. Verellen: "Ik kon dus geen safe rondje rijden maar heb het risico wel beperkt gehouden. Zaterdag hadden we ook een goede barrage gereden en nu heb ik ook gewoon wel zo 'kort' mogelijk gereden."
Na de ereronde was het snel terug naar de wagen om de twee Z-paarden voor te bereiden op hun prestatie. Met Uranis won hij door twee foutloze ronden en de snelste barrage de dagprijs en nipt, als elfde totaal overall, een startplaats voor de Hippiade. Wim Derks moest zijn hoofd erbij houden in het Z-barrageparcours. Vader Theo Derks: "Ik heb hem gezegd geen risico te nemen, hij hoefde alleen maar foutloos te blijven. Er werden veel fouten gemaakt op de van Grunsven hindernis dus die moest hij ruim aanrijden." Aan de tijd van Verellen (43,36 sec) kwam hij niet, maar met 45,25 sec legde hij beslag op de tweede plaats en werd overall Brabants Kampioen klasse Z met Romantovich Take One (v. Indoctro).
In de klasse M was Robin van de Wetering Brabants Kampioen door de derde plaats op zaterdag en de tweede op zondag na in de barrage als tweede te eindigen met Undoctro D (v.Indoctro) achter dagwinnaar Pieter van Wiechen met Newton uit Zeeland. De familie van de Wetering heft het wel een beetje druk met alle wedstrijden voor paarden en ook nog pony's. Het is echter lastig kiezen als je succesvol bij beide bent. Vorige week eindigde de amazone nog vooraan bij de pony's. Van de winter werd ze ook al L-kampioen bij de paarden met een ander paard. De van de Blomcup en de Junioren trekken maar zusje en nichtje rijden nog zo gezellig bij de pony's.
Herwin Braat (foto 2) was de gelukkigste man in de klasse L. Marloes de Jong had het, na haar overwinning op zaterdag met een balk nog kunnen redden maar de tweede werd haar fataal want daarmee had ze een plaatsingspunt meer dan Braat met de kleine Bollenhoeve's Utrilon uit Leur. Zaterdag reed hij de barrage 'alles of niets', zondag op safe. "Utrilon is dit weekend niet in de buurt van het hout geweest. Nadat mijn M-paard het zaterdag niet redde zij ik tegen mezelf "nu moet deze het waarmaken dit weekend en dat is gelukt. Top!" Peter van Gaal is na tien jaar afwezigheid nadrukkelijk terug. Hij werd Kampioen in de klasse B. Van Gaal: "Het gevoel en de techniek verleer je niet, alleen de handigheid moet je weer terug zien te krijgen." Een van zijn zonen reed mee in het L-Kampioenschap en werd na de barrage tweede waarmee hij zich als tiende overall kwalificeerde voor de Hippiade.
De ruiters, professioneel en amateur, en de juryleden waren het alle dagen eens over parcoursbouwer Marius Bens: de bescheiden en geliefde Bens uit Velp had naar ieders tevredenheid mooie en eerlijke parcoursen gebouwd van AB bij de pony's tot en met ZZ bij de paarden.

Dressuur
De Kür op muziek moest uitmaken wie na twee klassieke proeven de kampioen Z2-dressuur zou worden. Bij de dressuur bepaalde de uitslag van de zondag wie kampioen zou worden. Robin Beekink had de ochtendproef gewonnen, Hans van Bedaf had twee ijzers in het vuur en Chantal van Lanen (foto 3) was vierde. Beekinks Pablo (v.Drossan) was zo heet dat hij niet zo makkelijk te rijden was als anders en een beetje voor de muziek uitliep. Voor het afgroeten stond hij daardoor heel dichtbij C en de enge publieke tribune en draaide acuut om toen het applaus kwam voor de afgroet. Nadat alle tien de Hippiadegangers hun Kür hadden gereden kwam er een discussie op gang tussen de drie juryleden. Juryvoorzitster mevrouw Mouwen had van Bedaf met Oase op een staan met ruim twee procent meer dan Nieke Otjens met Twister. De beide collega's hadden Chantal van Lanen met Revival (v. Kelvin) op een staan. Mouwen: "Van Lanen heeft best spectaculair gereden en de draf en de zijgangen waren ook heel goed maar ze had maar twee wissels in de proef zitten en daar kreeg ze van mij een 5 en een 4 voor omdat ze alle twee niet in een keer gesprongen werden. Dat heb ik ook nog meegenomen in het cijfer van de harmonie. Van Bedaf had een hele mooie en correcte kür, Oase ging goed gedragen en verzameld, laat alles zien en maakt geen fouten. Alleen de stap vond ik niet mooi en niet helemaal zuiver. Ik had Otjens op twee hoewel het paard wel wat moe toonde en steeds meer op de voorhand en achter de loodlijn kwam." Van Lanen werd kampioen, van Bedaf twee en Otjens drie. Chantal van Lanen is blij dat Revival nu zo in de ring te rijden is. Van Lanen: "Toen we hem kochten was hij wel al afgericht maar mijn hulpen waren kennelijk anders dan hij gewend was. Ik kon er af en toe helemaal niets mee. Als hij iets niet begreep ging hij maar raar doen om er vanaf te komen. Als dat niet lukte ging hij nog raarder doen en dat ging soms maar door. Ik ben wel eens afgestapt en heb hem aan mijn moeder willen geven zo van: ik weet het niet meer, ga jij er maar op. Maar met heel veel geduld is hij nu toch zo ver gekomen. Maar laatst ben ik een keer ZZ-Licht met hem gestart en dat was ook weer zo eng dat hij alleen maar aan het changeren ging van het niet meer snappen wat hij moest doen." De EK-Kampioene bij de Junioren werd door de regio apart geëerd tijdens de parade waarbij ze een fraai beeldje overhandigd kreeg.
In de Z1 was de uitslag van de tweede proef ook de uitkomst van het kampioenschap. Lonneke van de Eijnden uit Liessel was op zondag gemiddeld over de juryleden tweemaal een met Up to Date (v. Krack C) met als nummer twee Vienna Romp op Unoeska (v.Metall). Van de Eijnden was als eerste gestart in de Kür en gaf iedereen het nakijken. De M2 werd gewonnen door Mathieu Frencken die zondag stuivertje verwisselde met de reservekampioene Desiree Aarts uit Megen. Andrea Villaverde was met twee overwinningen de onbetwiste M1-kampioen net als L2-kampioen Johan Verkuylen uit Heeswijk-Dinther. In de M1 had Verkuylen zaterdag een tweede plaats gescoord maar kwam zondagochtend niet verder dan de achtste plaats door een 3e en 21e score. Dressuurrijden en jureren blijft mensenwerk, ook op dit kampioenschap. In de L1 was Marielle Spierings met drie overwinningen onbetwist kampioen. "Ik ben supertrots op mijn paard, Lincoms Well Done (v. Rhodium), gefokt door mijn baas Cor van de Linden/Lincom Stables uit Nuenen. Mevrouw van de Linden: "Het is voor ons een uit de hand gelopen hobby. Deze hele week gaat al goed voor ons. Op het NK jonge paarden hadden we bij de vierjarigen de derde en 17e geplaatsten, Vincent Voorn met Lincom's Apapillon goud op de Europese Kampioenschappen en nu Marielle Kampioen op de Brabantse." De eerste zes in de klasse B mochten ook over rijden en Ellen van der Cruysen liet daarbij als eerste starter met Wild Thing zo'n goede indruk achter dat niemand daar meer overheen kwam. De score over twee proeven maakte haar vervolgens Kampioen. Van der Cruysen (30) woont in Overloon en reed vroeger ook al pony. Ze heeft Wild Thing geboren zien worden doordat ze op haar moeder reed die ze uitbracht tot en met de klasse M1.

Afdelingsdressuur
Het viertal van Onze Gezel (foto 4) uit Wanroij had zondagochtend de M-proef heel goed gereden en was onbetwist M-kampioen. Er werd ook in de klasse L viertal gereden en de besten van de M en L-ringen moesten daarna overkampen voor het overall viertal kampioenschap. Onze Gezel had daarbij precies een punt meer dan de nummer twee en was daarmee een trotse Brabants Kampioen Viertallen. Bij de zestallen was de Hoefslag uit Aarle Rixtel weer iedereen de baas. Zij kregen de aanmoedigingsprijs van 500 die het regiobestuur ter stimulering van het zestal rijden hiervoor had uitgetrokken.
LR De Rooijse Ruiters en Ponyruiters werd Verenigingskampioen.

Ans Stoub

Prov. Kamp KNHS Noord-Brabant,
DRESSUUR, PAARDEN:
Z2(% Klassiek+Kür): 1. Chantal van Lanen, Revival, 135,55; 2. Hans van Bedaf, Oase, 135,28; 3. Nienke Otjens, Twister, 134,03; Z1(2 proeven, 5 jury's): 1. Lonneke van de Eijnden, Up to Date, 1112;
2. Vienna Romp, Unoeska, 1100; 3. Linda van Hooff, Tanzerin, 1085; M2(2 pr/4 jury's): 1. Mathieu Frencken, Rhapsody, 809; 2. Desiree Aarts, Sultano, 8701; 3. Sylvia Naagen, Urban Legend, 783; M1(2 pr/4 jury's): 1. Andrea Villaverde, Di Caprio, 816; 2. Lilian Merkx, Veron, 790; 3. Marloes Langens, Valencio, 783; L2(2 pr/4 jury's): 1. Johan Verkuyel, Vogue V, 803; 2. Corina Verbocht, Windfield, 791; 3. Rob van Kempen, Vince, 790. L1(2 pr/4 jury's): 1. Marielle Spierings, Lincom's Well Done, 812; 2. Brenda van Son, Windsong, 802; 3. Djinny Kuipers, Polytano, 795. B(2 pr/4 jury's): 1. Ellen van der Cruysen, Wild Thing, 782; 2. Annemarie Hulsen, Wilson, 780; 3. Franke van den Oever, Vision, 777. Zestal: De Hoefslag (Z) Aarle Rixtel; Viertal: Onze Gezel, Wanroij. Verenigingskampioenschap: Rooijse Ruiters en Ponyruiters.

SPRINGEN, PAARDEN:
ZZ(zondag 2 manches en barrage-totale plaatsinspunten): 1. Jan Verellen, Jensen's Tango, 0/0/0/38,59-4; 2. Marielle Spierings, Medina Z, 0/0/0/48,43-8; 3. Bianca Schoenmakers, La Chunga, 4/0-9. Z(als ZZ): 1. Wim Derks, Romantovich Take That, 0/0/0/45,24-5; 2. Petra Bouwmans, Sky High, 0/0/0/50,56; 3. Bianca Schoenmakers, Irresistable, 4/0-13;
M(als ZZ): 1. Robin van de Wetering, Undoctro D, 0/0/0/40,65-5; 2. Sidney Eras, Collezione Cesare, 0/0/4/42,85-7;; 3. Bas Theeuwes, Dopharma's Tiara, 0/0/0/40,83-7;
L Kl./barrage op tijd-totale plaatsingspunten: 1. Herwin Braat, Bollenhoeve's Utrilon, 0/4/33,3-9; 2. Marloes de Jong, TTR'S Anne, 0/8/40,65-10; 3. Rien van Schijndel, VS, 0/4/42,70-15. B (Kl/barrage op stijl-totale plaatsingspunten): 1. Peter van Gaal, Wannabee, 0/0/114-2; 2. Wim van Hoof, WC Playboy, 0/0/108,5-7; 3. Anne van Liempd, Wait and See, 0/0/111-10.