Politie Groningen

Woensdag 22 augustus 2007

Provincie Groningen, 22-08-2007

Groningen: politie zoekt getuigen van beroving laptop

De politie stelt een onderzoek in naar een beroving van een laptop en zoekt getuigen. De diefstal vond zondagavond 19 augustus omstreeks 18.45 uur plaats op de Hunzeboord. Een 46-jarige Stadjer fietste vanuit de richting van de Korrebrug over het fietspad, toen hij een brom- of snorfiets, een scootermodel, van achteren hoorde naderen. Hierop zaten twee onbekende mannen. Ze wisten zijn laptop vast te pakken en mee te nemen. Ze reden vervolgens weg in de richting van de Pop Dijkemaweg. De passagier had een getinte huidskleur. Zowel de bestuurder als de passagier droegen beiden een pet. De bestuurder droeg een donkerblauw jack en de passagier een grijs jack. Beiden droegen donkere broeken. De politie onderzoekt de zaak en zoekt getuigen. Mensen die meer over dit incident of over de verdachten kunnen zeggen, worden verzocht contact op te nemen met Regiopolitie Groningen, via het landelijke telefoonnummer 0900-8844 (lokaal tarief).

Groningen: te diep in het glaasje gekeken

Een 39-jarige vrouw uit Hoogezand is dinsdagmorgen op de Noorderhaven aangehouden voor rijden onder invloed. De vrouw probeerde achteruit te rijden, maar dat verliep niet heel soepel. Een blaastest wees een mogelijke reden hiervoor aan. Ze bleek 1,85 promille alcohol in haar bloed te hebben. Haar rijbewijs werd ingevorderd en de politie maakt proces-verbaal op.

Groningen: te donkere ruiten

Een 44-jarige automobilist uit Annerveensche Kanaal heeft dinsdagmorgen een bekeuring gekregen voor het rijden met te donkere autoruiten. Een meting leverde op dat zowel de zijruiten als de voorruit te donker waren. De politie treedt op als de
lichtdoorlatendheid minder dan 50% is. De voorruit zat hier net iets onder, maar de zijruiten varieerden van 34% tot 37%
lichtdoorlatendheid. Hij kreeg een bekeuring en zijn kentekenbewijs werd ingevorderd. Als bij een hercontrole blijkt dat de ruiten in orde zijn, dan krijgt hij zijn kentekenbewijs weer terug.

Groningen: stereo kwijt na klachten

De politie heeft dinsdagnacht in een woning in de Poelestraat de stereo-installatie in beslag genomen van twee Stadjers (20 en 23 jaar). Agenten kregen voor de tweede keer die avond klachten van geluidsoverlast. De eerste keer kregen ze een waarschuwing en werd de muziek zachter gezet. Later in de nacht bleef het niet bij een waarschuwing. De volumeknop was wederom te ver open gedraaid. Maar de bewoners wilden absoluut geen contact met de agenten. Ze reageerden niet op de deurbel en ook het schijnen met de zaklantaarns in de woning had geen resultaat. Pas toen een bekende van de bewoners de agenten aansprak en zij telefonisch contact opnam met een van de bewoners, stonden de heren de agenten te woord. De consequenties van niet meewerken werd uitgelegd. Dat leidde er uiteindelijk toch toe dat ze toch de deur open deden. De stereoinstallatie werd in beslag genomen en er wordt proces-verbaal opgemaakt.

Haren: auto tegen een boom

Een 40-jarige vrouw uit Haren is dinsdagavond op de Onnerweg tegen een boom gebotst. De vrouw wist zelf uit de auto te komen en toen de hulpverleningsdiensten arriveerden, lag ze enkele meters bij de auto vandaan. Ze was aanspreekbaar, maar was misselijk en klaagde over een pijnlijke borst. De hond zat naast haar en klapte met zijn kop tegen de voorruit. De vrouw is naar een ziekenhuis gebracht. De man van het slachtoffer gaf aan dat het stuur mogelijk op het stuurslot sprong. Dat was al vaker gebeurd. De auto is meegenomen naar een politiebureau voor technisch onderzoek.

Groningen: jonge winkeldievegges aangehouden

De politie heeft dinsdagmiddag bij een warenhuis in de Herestraat drie 15-jarige meisjes uit Groningen aangehouden voor winkeldiefstal. De meisjes waren betrapt toen ze probeerden om parfum te stelen. Alle drie deden ze afstand van de parfum. Ze waren ook bij een kledingzaak aan de Grote Markt geweest. Daar hadden ze kleding weggenomen zonder te betalen. Tenslotte verklaarden ze ook thuis nog meerdere gestolen artikelen te hebben. Die werden thuis opgehaald en de meisjes werden overgedragen aan hun ouders. De politie maakt proces-verbaal op.

Groningen: gordel goed gedragen

De politie heeft dinsdagmiddag op de Diamantlaan in de stad een gordelcontrole gehouden. Er werden circa vijftig automobilisten gecontroleerd. Hiervan had slechts één persoon zijn gordel niet om.

Appingedam: inbraak in restaurant

Bij een inbraak in een restaurant aan de Wijkstraat in Appingedam is in de nacht van maandag op dinsdag een aantal sieraden ontvreemd. Ook verdween een kluis. Het is nog onbekend wat er exact in de kluis zat. De daders zijn het pand binnengekomen via een ruit in de toegangsdeur.

Tolbert: duur ritje

Een stiekem ritje op de brommer van pa is een 14-jarige jongen uit Tolbert dinsdag duur komen te staan. Agenten zagen de knaap rijden over het Schilligepad en hielden hem voor een controle staande. Hij kreeg een drietal bekeuringen; een voor het rijden zonder rijbewijs, eentje voor het rijden op de brommer onder de 16 jaar en eentje omdat hij de helm niet vast had. Pa mocht de brommer later van het politiebureau ophalen.

Ter Apel: automobilist negeert stopteken

Een 31-jarige automobilist uit Ter Apel vond dinsdagmiddag dat hij geen gehoor hoefde te geven aan een stopteken van de politie. Agenten hadden de man op de Markeweg voor een controle het stopteken gegeven. De man reed onverstoorbaar verder en drukte het gaspedaal nog eens dieper in. De politie kon hem uiteindelijk bij een woning aan de Peregrinusstraat achterhalen. In eerste instantie wilde de man niet met de agenten mee, maar een aantal aanwezigen in de woning brachten hem op andere gedachten. De man kreeg een proces-verbaal voor het rijden zonder rijbewijs en het negeren van het stopteken.

Meeden: teveel lawaai

Een 23-jarige inwoonster van Meeden zal waarschijnlijk een andere uitlaat onder haar auto moeten laten monteren. Agenten viel het dinsdagmorgen op de Duurkenakker op dat de wagen erg veel lawaai produceerde. Bij een geluidsmeting op het politiebureau bleek dat de agenten het bij het rechte end hadden; de uitlaat bracht 10 decibel te veel op de meters. Deel 1 van het kenteken van de auto is ingevorderd en wordt teruggegeven zodra het geluid tot normale proporties is teruggebracht..

Oude Pekela: man ingesloten na bedreigingen

Een 28-jarige bewoner van het asielzoekerscentrum in Oude Pekela is dinsdagmiddag aangehouden en ingesloten nadat hij in het gebouw volledig door het lint was gegaan. De man had zich in eerste instantie verwond en liep na enige tijd met een groot mes op een aantal personeelsleden af. Zij wisten zich in afwachting van de politie verborgen te houden. De man werd in het AZC woning aangehouden.

Zuidbroek: bromfietser sjoemelt met kentekenplaat

Een constructie om de politie op het verkeerde been te zetten, gaat een 17-jarige bromfietser uit Zuidbroek geld kosten. De jongeman reed dinsdagmiddag veel te hard over de Kerkstraat in zijn woonplaats. Toen de politie hem op de Burgemeester Omtaweg staande had weten te houden, viel het op dat de kentekenplaat op een scharnier was bevestigd. De bestuurder kon daarmee tijdens het rijden de plaat wegklappen zodat hij bij onder meer een snelheidscontrole niet achterhaald zou kunnen worden. De jongeman mocht uiteindelijk met een totaal aan 221 euro aan bekeuringen (te snel rijden, gladde achterband en het onleesbare kenteken) verder rijden. Wanneer hij de constructie met de kentekenplaat niet aanpast, volgt er een proces-verbaal voor opzettelijk onleesbaar maken van een kentekenplaat, een misdrijf.

Sappemeer: rijbewijs kwijt

Een 24-jarige automobiliste uit Winschoten is voorlopig haar rijbewijs kwijt. De vrouw reed dinsdagmiddag meer dan 50 kilometer te hard op de A7 bij Sappemeer. Daar geldt tijdelijk een maximum van 90 kilometer per uur. Even verderop lapte ze op de Europaweg bij wegwerkzaamheden ook het maximum van 90 kilometer aan de laars door er met 130 aan voorbij te rijden. Een limiet van 70 kilometer op dezelfde weg werd door de Winschotense vervolgens met dertig kilometer overschreden. Ze kon in Groningen worden staande gehouden.

Oude Pekela: letsel bij aanrijding

Bij een aanrijding tussen twee personenautos op de Parklaan in Oude Pekela raakte dinsdagmiddag een 25-jarige vrouw uit Winschoten licht gewond. Het slachtoffer moest ter hoogte van de Acaciastraat afremmen om voorrang aan een auto te verlenen. Een achter haar rijdende automobiliste, een 63-jarige inwoonster van Oude Pekela, zag dit te laat en botste op de wagen van de Winschotense. Het slachtoffer werd door ambulancepersoneel behandeld.

Wildervank: auto met kinderen kanaal in

Twee kinderen van bijna 1 en van 4 jaar konden dinsdagavond door hun vader en een buurtbewoner worden gered nadat de wagen waarin ze zaten in het kanaal langs de Raadhuisstraat was beland. De uit Wildervank afkomstige vader had de wagen even op een oprit geparkeerd en was uitgestapt. Door nog onbekende oorzaak was de auto aan de rol gegaan en het water ingegleden. De vader en de omwonende konden de kinderen net op tijd uit de zinkende auto redden. De kinderen werden door ambulancepersoneel onderzocht maar hielden geen letsel aan het avontuur over. Er kwam een kikvorsman aan te pas om de inmiddels gezonken auto te laten bergen.

Provincie Groningen: snelheidscontroles

De politie heeft dinsdag op diverse plaatsen een snelheidscontrole gehouden.

Groningen, Plataanlaan: aantal geregistreerde voertuigen: 3497, aantal overtredingen: 158, hoogst gemeten snelheid: 110 km/uur, maximum toegestane snelheid: 70 km/uur.

Groningen, Bornholmstraat: aantal geregistreerde voertuigen: 873, aantal overtredingen: 63, hoogst gemeten snelheid: 75 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.

Bedum, N46: aantal geregistreerde voertuigen: 2779, aantal overtredingen: 17, hoogst gemeten snelheid: 134 km/uur, maximum toegestane snelheid: 100 km/uur.

Wildervank, Nijverheidsstraat: aantal geregistreerde voertuigen: 686, aantal overtredingen: 28, hoogst gemeten snelheid: 67 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.

Wildervank, K.J. de Vriezestraat: aantal geregistreerde voertuigen: 562, aantal overtredingen: 197, hoogst gemeten snelheid: 92 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.

Leens, N361: aantal geregistreerde voertuigen: 880, aantal overtredingen: 25, hoogst gemeten snelheid: 108 km/uur, maximum toegestane snelheid: 80 km/uur.