Gemeente Lopik

Politie

Campagne preventie auto-inbraak

Op woensdag 22 augustus 2007 is de campagne om auto-inbraak te voorkomen van start gegaan.

Vergroten veiligheid

De gemeente Lopik heeft in het najaar van 2006 onderzoek naar de leefbaarheid en veiligheid laten doen. Dit onderzoek vindt elke vier jaar plaats en vormt mede de input voor het beleid dat de gemeente Lopik op het terrein van veiligheid voert en gaat voeren. Ruim de helft (55%) van onze inwoners vindt dat politie en gemeente aanvullende maatregelen moet nemen om de veiligheid te vergroten.

Gemeente en politie hebben daarom het initiatief genomen tot een campagne om auto-inbraak te voorkomen.

Niets erin, niets eruit

Het bestrijden van auto-inbraak kan door autobezitters erop te wijzen dat zij geen waardevolle spullen in de auto achterlaten. Een spandoek met de tekst `Niets erin, niets eruit' moet autobezitters hiervan bewust maken. Drie spandoeken zijn opgehangen in Lopik aan het begin van de Lopikerweg Oost, voor de rotonde van het Rembrandtsplein en op de Europalaan. En twee in Benschop aan het begin van de 30-km zone op de weg `Dorp'.

Loco-burgemeester G.J. Spelt en wijkchef mr. H.J.A. van Heumen hebben op woensdag 22 augustus 2007 het eerste spandoek opgehangen op de Europalaan.

Controle door politie

De politie controleert de komende maanden regelmatig of auto's afgesloten zijn en/of er goederen in de auto aanwezig zijn. Huis-aan-huis verspreidt de politie een folder met preventietips. Daarnaast houdt de politie extra toezicht en gaat er meer aandacht naar het opsporen van daders.

Autokraak voorkomt u zelf

en begint natuurlijk bij het goed afsluiten van alle portieren van uw auto. Maar u kunt meer doen om het inbrekers zo moeilijk mogelijk te maken:

* neem altijd alle spullen mee uit de auto;
* laat het handschoenenvakje open, zodat iedereen ziet dat er niets in zit;

* dieven zoeken ook onder uw stoelen, berg daar dus niets op;
* laat uw auto voorzien van een goedgekeurd alarmsysteem;
* een startonderbreker voorkomt dat de dieven er met uw auto vandoor gaan;

* parkeer uw auto zoveel mogelijk in het zicht en op een goed verlichte parkeerplaats;

* ook als computerapparatuur niet in het zicht ligt, kunnen dieven deze `zien' met behulp van mobiele telefoons voorzien van bluetooth;

* kunt u niet anders dan waardevolle spullen in de auto achterlaten, laat dan een kluisje in de auto monteren.

Geef de daders aan bij de politie

De politie wil graag opsporingsinformatie ontvangen over mogelijke dader(s) en/of over voertuigen die zij gebruiken. Die informatie kunt u telefonisch doorgeven via 0900-8844. Mocht u een situatie zien die te maken kan hebben met een (poging tot) inbraak - de politie noemt dat een verdachte situatie - dan mag u daarvoor het alarmnummer 112 bellen. Heeft u informatie over personen die misdrijven plegen (in dit geval dus inbraken), maar u wilt niet dat uw naam bekend wordt, geef dan uw informatie door via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.
* Folder preventie auto-inbraak.pdf