Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2060723410

Vragen van het lid Jasper van Dijk (SP) aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over de groei van het aantal onbevoegde leraren. (Ingezonden 21 augustus 2007)


1
Is het waar dat u zich `grote zorgen' maakt over het groeiend aantal onbevoegde leraren voor de klas? 1)


2
Wat is uw oordeel over het feit dat de komende jaren in de Randstad een derde van de leraren niet bevoegd zal zijn?


3
Heeft u al gesproken met de Inspectie van het Onderwijs over het signaal `dat er te vaak onbevoegde leraren voor de klas staan'? Zo ja, hoe beoordeelt de Inspectie scholen met veel onbevoegde leraren? 2)


4
Is er een ondergrens voor het aantal bevoegde leraren op een school? Zo neen, in hoeverre speelt bevoegdheid voor u een rol bij de kwaliteit van het onderwijs?


5
Wat is uw oordeel over de uitspraak van de voorzitter van de Onderwijsbond CNV, dat er `een ramp' ontstaat als er geen stevige maatregelen komen om de groei van het aantal onbevoegden te stoppen?


6
Deelt u de mening dat het al of niet bevoegd moeten zijn voor een functie een belangrijke rol speelt bij de status en waardering van die functie? Zo neen, waarom niet?


7
Deelt u de mening dat `de salarissen voor bevoegde docenten flink omhoog moeten omdat anders steeds meer goede leraren naar het bedrijfsleven zullen overstappen'? Zo neen, waarom niet?


1) http://www.parool.nl/nieuws/2007/AUG/16/bin1.html
2) Kamerstuk 27 451, nr. 72, p. 12