Gemeente Hilversum

Aangepast werk voor 15 mensen

21 augustus 2007
Als de gemeenteraad ermee instemt, kunnen vijftien mensen in onze regio, die wachten op aangepast werk, structureel aan een betaalde baan worden geholpen bij de Tomingroep. Deze mensen leven nu nog van een uitkering. Burgemeester en wethouders stellen de raad voor om op deze wijze de wachtlijst voor aangepast werk te verminderen.

Uitkering
De vijftien mensen maken deel uit van een groep die wacht op aangepast werk. Het zijn mensen die door een belemmering niet in staat zijn regulier werk te doen. Daarom krijgen zij nu een uitkering. De Tomingroep regelt namens de regiogemeenten de uitvoering van de Wet Sociale Werkvoorziening (WSW). In het kader van deze wet kunnen mensen, die daarvoor zijn geïndiceerd door de afdelingen Sociale Zaken van de gemeenten, in aanmerking komen voor aangepast werk bij de Tomingroep.

Wachtlijst
Daarvoor is geld nodig. Bij de behandeling van de rijksbegroting 2007 kwam de wachtlijst van mensen, die een indicatie voor aangepast werk hebben, aan de orde. Dat leidde tot amendementen van SP-er Irrgang en de CDA-ers Verburg en Bussemaker. Dankzij deze amendementen werd een bedrag van 25 miljoen euro beschikbaar gesteld om de WSW-wachtlijsten te verminderen.

Naar aanleiding daarvan hebben de regiogemeenten met elkaar overlegd hoe zij het extra geld gaan inzetten. Voor Hilversum gaat het om een bedrag van EUR 122.377,-. Dat geld kan na een raadsbesluit worden overgemaakt aan de Tomingroep. Tomin kan dan vijftien geïndiceerden een contract van minimaal 32 uur per week aanbieden.

Kwetsbaren
Voor de gemeenten is het belangrijk dat de vijftien mensen uit de uitkering gaan en met hun betaalde baan meedoen in de maatschappij. Het Hilversumse college heeft bij zijn aantreden nadrukkelijk gekozen voor de kwetsbaren. Dit voorstel past in het streven naar een sociaal en solidair Hilversum.