Akkoord over verstrekking passagiersgegevens aan VS verslechtering

22/08/2007 11:17


College Bescherming Persoonsgegevens (CBP/ Kamer)


Nieuw akkoord over verstrekking passagiersgegevens aan VS verslechtering ten opzichte van vorige akkoorden
Persoonlijke levenssfeer onvoldoende gewaarborgd

De VS kunnen op grond van het nieuwe akkoord over een groter aantal persoonsgegevens beschikken, de gegevens in plaats van 3,5 jaar vijftien jaar bewaren en deze termijn bovendien nog verlengen. Ook kunnen de Amerikaanse autoriteiten bijzondere persoonsgegevens gebruiken, hetgeen in strijd is met bestaande Europese standaarden op het gebied van privacy. Verder is het akkoord op belangrijke punten onduidelijk en bevat het teveel uitzonderingsmogelijkheden. Het baart de Europese privacytoezichthouders grote zorgen dat de Amerikaanse autoriteiten eenzijdig kunnen beslissen wanneer sprake is van een uitzonderlijk geval waarin afspraken uit het akkoord vervallen.

Op 26 juli 2007 is het akkoord tussen de EU en de VS inzake het verstrekken van passagiersgegevens aan de VS voorlopig in werking getreden. In tien EU-lidstaten, waaronder Nederland, moet nog parlementaire goedkeuring worden gegeven alvorens het akkoord definitief in werking kan treden. De minister van Justitie heeft het College bescherming persoonsgegevens (CBP) gevraagd binnenkort advies te geven over het akkoord.

Over de Artikel 29-werkgroep
De werkgroep ontleent haar naam aan artikel 29 van de Europese Privacyrichtlijn 95/46/EG. Alle toezichthoudende autoriteiten op het gebied van bescherming van persoonsgegevens van de Europese Unie nemen deel aan deze werkgroep, die een belangrijke rol speelt in de totstandkoming van Europees beleid. De werkzaamheden van de werkgroep leveren een bijdrage aan de ontwikkeling van Europese normen en gemeenschappelijke interpretaties en in een aantal gevallen ook aan de privacybewustwording op internationaal niveau.

Over het CBP
Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) houdt -onder de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp)- toezicht op de naleving van wetten die het gebruik van persoonsgegevens regelen. Bij het CBP moet het gebruik van persoonsgegevens worden gemeld, tenzij hiervoor een vrijstelling geldt.

Het CBP adviseert de regering en organisaties over de bescherming van persoonsgegevens en onderwerpen die daarmee samenhangen. Het CBP toetst gedragscodes en bemiddelt in geschillen tussen burgers en gebruikers van persoonsgegevens. Op eigen initiatief of op verzoek van een belanghebbende kan het CBP onderzoeken of de manier waarop persoonsgegevens in een bepaalde situatie zijn gebruikt, in overeenstemming is met de wet en daaraan zonodig gevolgen verbinden. Voor in gebreke blijven bij de melding kan een boete worden opgelegd. Bij overtreding van de wet of daarop gebaseerde regelingen kan het CBP overgaan tot bestuursdwang of een dwangsom opleggen.

http://www.cbpweb.nl/documenten/med 20070821 wp29[undersco