Politiebond ACP

18 augustus 2007

Cao & inkomen in 2007

Categorie: Politiebericht , Cao

Door: Wiep van der Pal

In de cao politie 2005-2007 zijn afspraken gemaakt over bijvoorbeeld loon, eenmalige uitkeringen, levensloop en de reisregeling. Al deze afspraken hebben in 2007 een positief effect op het inkomen van politiemensen.

Je zou het bijna vergeten, maar in 2005 hebben we niet voor niks actie gevoerd: er ligt een goede cao én het is nog steeds mogelijk om eerder dan 65 jaar te kunnen stoppen met werken. Natuurlijk hebben de gemaakte afspraken een positief effect op het inkomen. Wij zetten een aantal van die inkomenseffecten voor 2007 voor jou op een rij.

Loon
In juni van dit jaar kreeg je een loonsverhoging van 1,25% bruto. Voor de schalen zeven en acht (max.) levert dit netto tussen de 22 en 25 per maand op.

Eenmalige uitkering
Daarnaast kreeg iedereen werkzaam bij de Nederlandse politie in januari 2007 een eenmalige uitkering van 250 bruto. Omdat hier een bijzonder belastingtarief op wordt ingehouden, levert dit netto tussen de 125 en 140 netto op.

Levensloop
Als het gaat om levensloop dan zijn er aanvullende afspraken gemaakt met de minister. De algemene levensloopbijdrage is vanaf 1 januari structureel verhoogd naar 0,75% (was 0,45%) van het pensioengevend inkomen. Daarnaast is ook de Toelage Bezwarende Functie (TBF) verhoogd naar 1,8% (was 1,6%). Deze afspraken
leveren de schalen zeven en acht gemiddeld 15 tot 18 bruto per maand op. Stort je deze bedragen in jouw levenslooppot, dan ontvang je straks een hogere uitkering. Consumeer je de bijdragen nu, dan heb je een hoger inkomen.

Reisregeling
In 2007 kun je kiezen tussen een tijdelijke (landelijke) reisregeling of de oude regionale regeling woon-werkverkeer. In deze landelijke regeling ontvang jij een vergoeding van 0,18 per kilometer met een maximum van 200 kilometer (heen en terug) minus een eigen bijdrage van 2,50. Dit jaar ben je er in ieder geval niet op achteruit gegaan vergeleken met de situatie van 2006. Woon jij verder weg van de werkplek dan betekent de nieuwe reisregeling een (over het algemeen) behoorlijke verbetering. Het gaat soms om netto honderd(en) euros per maand.

WW
Als het gaat om de premie voor de werkeloosheidswet dan is die verlaagd van 5,2% naar 3,85%. Onder de streep levert dit meer inkomen op. Voor de schalen 7 en 8 gaat het dan om ongeveer 25 euro netto per maand.

Nieuw cao op komst
In twee jaar is er veel veranderd. Tijdens de vorige cao onderhandelingen stonden prepensioen, WAO en een collectieve zorgverzekering hoog op de agenda. Nu is het tijd voor waardering. Waardering door een verbetering
van het inkomen is wat onze leden willen. Dat werd duidelijk uit onze campagne Goud Waard. Dat deze boodschap niet aan dovemansoren gericht was, lees je hier. De ACP heeft een looneis gesteld van 200 euro netto per maand! Maar zoals je van ons gewend bent, bestaat onze inzet weer uit meer dan alleen een stevige looneis. Uit alles wat je hierboven leest, blijkt maar weer dat ook die afspraken iets voor jou opleveren ... Misschien op het eerste gezicht minder zichtbaar, maar wel aanwezig. En dáár draait het uiteindelijk om!

---