Gemeente Drechterland


22-8-2007
"ZOMERS GENIETEN MET DORPSGENOTEN"

In de zomer liggen veel activiteiten stil. Kinderen zijn vaak op vakantie en de dagen duren dan soms lang. Zomers genieten, elke maand één keer, georganiseerd door de Ouderenbonden in Drechterland en Stichting Welzijn Ouderen /WonenPlus Drechterland blijkt een schot in de roos.
Alles werd uit de kast gehaald, het weer werkte mee, er stonden grote partytenten met tafels en stoelen en er waren heerlijke hapjes op etagères bij de thee of koffie. Tot slot was er nog een quiz over oude voorwerpen zoals die vroeger op het land en in het huishouden gebruikt werden. De mooie tuin en de oude schuur van de familie Boon uit Venhuizen was omgetoverd tot een prachtig binnen- en buiten museum. Oude voorwerpen stonden uitgestald en leverden veel herinneringen en stof tot praten op. De oude gewolkte pannen en âzand, zeep en soda-stellenâ die volgens de deelnemers, mensen in de oorlog op de bon kregen als ze gingen trouwen of verloven. Er stond een oud veldershutje waarin de tuinders konden eten of schuilen als het weer erg slecht was met daarin spreuken op de wand, de melkkruk, een waterwulp, een schrijfbord om op de schuit te zetten voor de veiling, een âHarrie joepâ en nog veel meer.
Evenals vorig jaar werd speciaal voor ouderen en mensen met een beperking die in de zomer niet veel de deur uitkomen de afgelopen zomermaanden een aantal aansprekende gezellige activiteiten georganiseerd onder de noemer âZomers genieten met dorpsgenotenâ. Onder deze titel bieden zoân 20 vrijwillige chauffeurs aan met dorpsgenoten een dagdeel uit te gaan.

Genieten onder de partytent
Dit jaar is het project voor door de fusie met succes verbreedt over de gehele gemeente. De belangstelling en behoefte blijkt groot te zijn en is verdubbeld vergeleken bij vorig jaar. Vanwege het samengaan van de Gemeente Venhuizen en Drechterland werd deze keer een toertocht georganiseerd omdat deze middag zich uitstekend zou lenen om de meereizende dorpsgenoten één en ander te laten zien van hun eigen nieuwe gemeente. Alle dorpskernen werden aangedaan en de ouderen werden onderweg geïnformeerd over seniorencomplexen, nieuwbouw, scholen, kerken en dorpshuizen. Ook langs de Wijdenesser toren, de meeuwenkolonie bij de kleiput, de pas gerestaureerde kerk Sint Pancratius in Oosterblokker, langs de prachtige boerderijen en stolpen van Westwoud langs de grenspaal uit 1754 van Hoogkarspel. Het maakte veel los bij de mensen.

De kosten voor de deelnemers werden steeds laagdrempelig gehouden en de chauffeurs kregen een klein vergoeding voor het rijden.. In juni was er de Kunstroute; een tocht langs ateliers van de organisatie van Kunstroute Drechterland met speciale aanpassingen zodat de ateliers goed toegankelijk waren. In juli stond een rondje West-Friesland op het programma met een gezellige koffiestop in het mooie dorpje Kolhorn en op 16 augustus was tot slot deze verrassingmiddag gepland.

Dit zomerproject bleek voor iedereen weer een zinvolle en mooie manier om zich mét elkaar en vóór elkaar in te zetten en daar met veel plezier aan terug kunnen denken.

---