Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T | Kunst & Cultuur
voor onmiddellijke vrijgave
Datum: maandag 25 juni 2007

Claron McFadden ontvangt Amsterdamprijs voor de Kunsten 2006

Sopraan Claron McFadden ontvangt op 23 augustus uit handen van burgemeester Job Cohen de Amsterdamprijs voor de Kunsten 2006. Claron McFadden heeft internationaal een grote reputatie verworven als opera- en concertzangeres waarbij zij in het bijzonder geroemd wordt om haar loepzuivere coloraturen, haar brede repertoire van Monteverdi tot Bernstein en hedendaagse componisten en haar aansprekende bühne persoonlijkheid. Aan de Amsterdamprijs is een bedrag verbonden van 35.000,-.

De Jury zegt over Claron: "De Amsterdamse, maar van oorsprong Amerikaanse sopraan Claron McFadden, geeft haar carrière als uitvoerend kunstenaar op zeer eigengereide wijze vorm. McFadden benut ten volle de diversiteit van het Amsterdamse muziekleven -van marge tot mega- en ontwikkelt zich verder." Claron McFadden trad wereldwijd op in concertzalen en operahuizen en werkte daarbij met dirigenten als Kurt Masur, Sir Andrew Davis, Hartmut Haenchen, René Jacobs, Marc Minkowsky, Trevor Pinnock, Neëme Jarvi en Fabio Biondi.

Diverse internationale festivals nodigden Claron McFadden uit waaronder Aix-en- Provence, Glyndebourne (UK), Holland Festival, Tanglewood en de festivals van Bregenz, Salzburg en De BBC Proms. Claron McFadden werkte verder mee aan diverse opera's: van Les Indes Galantes (Rameau, met Frans Brüggen) tot Rage D'amour (van Rob Zuidam) en Dialogues des Carmélites (Poulenc). Ook verschenen er diverse CD's.

In het komende seizoen treed Claron McFadden onder andere op in Die Fledermaus van Strauss, in Boreas:muziektheater met het Vlaamse Muziek Lod, in de Johannes Passion met het Residentie Orkest en in een recital met jazzpianist Michiel Borstlap. Op 15 april 2008 geeft Claron een solorecital in het Concertgebouw met pianist Julius Drake.

Naast Claron McFadden wordt de Amsterdamprijs 2006 tevens uitgereikt aan broedplaats OT301 en kunstenaar/modevormgever Aziz. Tijdens de feestelijke prijsuitreiking op donderdag 23 augustus, aan de vooravond van de Uitmarkt, zullen in Muziekgebouw aan `t IJ de winnaars worden geëerd.