Ingezonden persbericht


Persbericht

Van de CNV BedrijvenBond

23 augustus 2007, Utrecht

------

CNV BedrijvenBond biedt SER publicatie aan over 'evenwichtig' ondernemingsbestuur

De CNV BedrijvenBond presenteert morgen 24 augustus zijn boekje 'Het kapitaal van de onderneming'; over het versterken van de rol van werknemers in grote bedrijven in Nederland. René Paas, voorzitter van de CNV Vakcentrale, zal het boekje vrijdag aan de SER-leden overhandigen, zodat zij er gebruik van kunnen maken bij de totstandkoming van hun advies aan het kabinet.

Jaap Jongejan, voorzitter van de CNV BedrijvenBond: "De CNV BedrijvenBond constateerde, met de actuele voorbeelden van Stork, ABN-AMRO en Unilever in het vizier, dat de macht van aandeelhouders een buitenproportionele vorm heeft aangenomen. Er ligt teveel nadruk op geld en kostenbesparing op de korte termijn. Te weinig wordt de vraag gesteld hoe de onderneming op lange termijn zijn waarde behoudt. Waarom is die onderneming tenslotte ooit opgericht? Het wordt tijd dat de krampachtige focus op internationale concurrentie en marktdenken verschuift naar een meer evenwichtige benadering, met aandacht voor duurzaamheidsaspecten als de status van het milieu en ontwikkelingssamenwerking. En daarbij ligt er een speciale rol voor vakbonden, ondernemingsraadsleden en toezichthouders."

Het boekje is gemaakt omdat de CNV BedrijvenBond een analyse van het Nederlandse ondernemingsbestuur wilde geven, met speciale aandacht voor de rol van werknemers en de relatie tussen de verschillende toezichthouders. De bond biedt tien serieuze verbetervoorstellen om het evenwicht tussen de betrokkenen in de onderneming te herstellen. Hot item blijft de beloning van topbestuurders. Jongejan: "De CNV BedrijvenBond vindt dat die beloning gekoppeld moet worden aan het sociaalbeleid en de duurzaamheid van de onderneming. Kortom; people, planet en profit moeten, ook voor wat betreft het topinkomen, met elkaar in balans komen." Naast het koppelen van de beloning van topbestuurders aan het gevoerde sociaalbeleid, pleit de bond ondermeer voor een zeggenschapconvenant. In zo'n convenant voor de Raad van Bestuur, Raad van Commissarissen en Ondernemingsraad, staat per bedrijf de relatie tussen deze drie organen beschreven.

Een aantal commissarissen en ondernemingsraadsleden heeft in 'Het kapitaal van de onderneming' op onze voorstellen gereageerd. Hiermee levert het boekje ook een goed totaalbeeld van de praktijk van alle dag en het biedt handige tips voor directeuren, sociale partners, toezichthouders en politiek.

Juist op dit moment loopt binnen de SER de adviesaanvraag om in aanvulling op de werkzaamheden van de Commissie Frijns nader te verkennen of de positie van werknemers in de vennootschap versterking behoeft. Jongejan: "Het boekje 'Het kapitaal van de onderneming' is daarom een goed hulpmiddel voor de Commissie Evenwichtig Ondernemingsbestuur (CEO)." De CNV BedrijvenBond heeft de leden van deze commissie, onder voorzitterschap van de heer Alexander Rinnooy Kan, de publicatie eveneens aangeboden.