Nederlands Vaccinatie Instituut


Waarschuwing polio-epidemie Angola

donderdag, 23 augustus 2007

Een polio-epidemie in Angola kan zich verspreiden over aangrenzende gebieden in Congo en Zambia, die tot dusver poliovrij zijn gebleven. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft hiervoor gewaarschuwd. Volgens de WHO is de vaccinatiegraad in beide landen gering en kan polio er veel slachtoffers maken.

In Angola zijn nu tien gevallen van polio gemeld, waarvan twee in gebieden grenzend aan Congo en Zambia. In Congo is slechts ongeveer 45 procent van de kinderen onder de vijf jaar gevaccineerd tegen polio. In Zambia is de vaccinatiegraad 79 procent, maar ook daar moeten extra maatregelen worden genomen, zegt de WHO.

Begin juli stelde de WHO voor het eerst in vier jaar weer een geval van polio vast in Angola. Het ging om een 17 maanden oud meisje in de Angolese hoofdstad Luanda, dat was besmet met een variant van het virus dat circuleert in India. Jarenlang was polio weg uit Angola en andere landen in zwart Afrika, maar door het verslappende vaccinatiebeleid duikt de ziekte weer op.

De Angolese regering heeft voor eind deze maand een nieuwe inentingscampagne tegen polio aangekondigd. Zo'n 5,9 miljoen kinderen onder de vijf jaar zullen op 31 augustus worden gevaccineerd. Ze krijgen meerdere doses oraal vaccin om immuniteit te verzekeren.