Gemeente Heemstede



Voorstel voor fiets-voetpad Van Merlenlaan

De gemeente wil op de Van Merlenlaan door middel van een tweerichtingsfietspad een veilige situatie creëren. Hiertoe is een ontwerp gemaakt voor een fiets-voetpad in de zuidberm van de Van Merlenlaan. De gemeente heeft daarbij het evenwicht gevonden tussen het groenbelang en het belang van de weggebruikers.

Voorstel fiets-voetpad
Het voorstel gaat uit van een tweerichtingsfietspad dat wordt gecombineerd met een voetpad. Het fiets-voetpad van drie meter breed komt op de plaats van het huidige voetpad. Voor de combinatie fiets-voetpad is gekozen omdat twee aparte paden het groene uiterlijk van de Van Merlenlaan teveel zouden aantasten.
Het huidige fietspad dat dicht tegen de rijbaan aan ligt, wordt verwijderd en ingezaaid met gras. De fietsstrook aan de noordzijde wordt verwijderd. Hier worden de witte strepen verwijderd en de ruimte bij de rijbaan getrokken.
De verharding van het voet-fietspad zal bestaan uit asfalt dat wordt afgestrooid met grind. Met een licht kleurverschil wordt het fietsgedeelte van het voetgangersgedeelte onderscheiden. Om de oversteek bij de Vrijheidsdreef veilig te maken wordt op het kruispunt Van Merlenlaan-Vrijheidsdreef een kruispuntplateau aangebracht.

Het gecombineerde voet-fietspad kan overal zonder problemen tussen de bomen door slingeren, op één locatie na. Voor de locatie nabij de woning Van Merlenlaan 25 zijn drie varianten uitgewerkt.
* Voorkeursvariant: de esdoorn aldaar wordt gekapt zodat het fietspad zonder extra bochten kan worden aangelegd;
* Variant 2: het pad gaat tussen de boom en de erfgrens door. Het pad ligt dan erg dicht bij de tuingrens. Bovendien is dan het uitzicht van een aanwezige uitrit erg beperkt;
* Variant 3: het voet-fietspad splitst zich in tweeën zodat aan beide zijden van de boom een pad komt te liggen.

Klik hier voor de tekening

Inspraak en inloopavond
Voordat het college van B&W een besluit neemt over het plan kunt u uw mening kenbaar te maken. Op woensdag 19 september a.s. wordt een inloopavond in de kantine van het gemeentekantoor aan de Havenstraat gehouden. Tussen 19.30 tot 21.30 uur kunt u de plannen bekijken, hierbij uitleg krijgen en kunt u reageren.

Schriftelijk
U ook schriftelijk reageren op de plannen. Uw schriftelijke reactie kunt u sturen aan: Gemeente Heemstede, t.a.v. Afdeling Civiele Techniek en Bouwkunde, Postbus 352, 2100 AJ Heemstede. Om uw mening te kunnen betrekken bij de definitieve besluitvorming, moeten wij uw reactie voor 3 oktober 2006 ontvangen.

Meer informatie
Voor vragen kunt u contact opnemen met Sjoerd Vente van de afdeling Civiele Techniek en Bouwkunde, bereikbaar via telefoonnummer 023-5485787.

---