GroenLinks

GroenLinks opent Meldpunt Buitenschoolse opvang

23 augustus 2007

GroenLinks roept ouders met schoolgaande kinderen op om problemen met de buitenschoolse opvang te melden op http://www.groenlinks.nl/bso. Ook hebben de Kamerleden Ineke van Gent en Tofik Dibi een spoeddebat aangevraagd over deze kwestie. Zij eisen van dit kabinet, staatssecretaris Dijksma voorop, dat er maatregelen komen om de enorme tekorten onmiddellijk op te lossen. Want: beloofd is beloofd.

Enorme tekorten
Scholen waar kinderen van 's ochtend tot 's avonds terecht kunnen voor onderwijs, sport, cultuur, muziek: dat is ons ideaal. Dat is leuk voor kinderen, want thuis is het lastig apenkooien, en het is prettig voor hun ouders, die hun kinderen niet meer van hot naar her hoeven te slepen. Dat scholen per 1 augustus van dit jaar verplicht zijn opvang te regelen is een eerste stap richting dit ideaal. Maar helaas gaat er veel mis. De tekorten aan plekken in de buitenschoolse opvang zijn enorm. Op dit moment staan er tienduizend kinderen in de kou: zij moeten maar afwachten of er dit jaar überhaupt nog ergens plek zal zijn. Ook het tekort aan personeel is groot: de komende jaren zijn er ongeveer achtduizend nieuwe pedagogisch medewerkers nodig om de wachtlijsten aan te pakken.

Veel klachten over gebrekkige opvang
GroenLinks ontvangt nu al veel klachten over scholen die de buitenschoolse opvang niet of niet goed geregeld hebben. Zo schreef een moeder over de school van haar kinderen die de belofte duidelijk niet nakomt. Weliswaar is er een contract afgesloten met een kinderopvangorganisatie, maar deze regelen geen opvang bij school. Als deze moeder haar kinderen onder dak wil helpen, moet zij zo'n twintig euro per dag aan taxikosten betalen om de kinderen naar een opvangplek elders te laten brengen. De kosten kunnen oplopen tot vijfhonderd euro per maand: op deze manier is de opvang natuurlijk geen basisvoorziening meer. Met het Meldpunt Buitenschoolse opvang wil GroenLinks de klachten over tekorten en kwaliteit gericht verzamelen. Ineke van Gent en Tofik Dibi zullen de binnengekomen klachten voorleggen aan staatssecretaris Dijksma en haar dwingen om de problemen zo snel mogelijk op te lossen.

Tweeduizend blije dozen, achtduizend nieuwe werknemers Er is sprake van een acuut probleem. Het kabinet moet daarom niet afwachten, maar snel in actie komen. GroenLinks wil dat het kabinet minstens tweeduizend blije dozen besteld die als tijdelijke voorziening kunnen dienen voor de buitenschoolse opvang. Deze 'blije dozen' zijn de door Boink ontwikkelde 'bso-boxen' die eenvoudig op schoolpleinen geplaatst kunnen worden. Daarnaast is er een schreeuwend tekort aan personeel. Het kabinet zou moeten stimuleren dat afgestudeerden van onder meer de Pabo, die nog zonder werk zitten, aan de slag gaan in de buitenschoolse opvang. Ook zouden gemeenten actief moeten werven onder de ongeveer 80 duizend alleenstaande ouders in de bijstand.

Het internetadres van het meldpunt is http://www.groenlinks.nl/bso

Ineke van Gent
Tofik Dibi