Voedsel en Waren Autoriteit

Vertrouwen in voedselveiligheid constant hoog tussen 2003-2006

23 augustus 2007 - nieuwsbericht

De Voedsel en Waren Autoriteit heeft de afgelopen jaren onderzoek gedaan naar het consumentenvertrouwen in voedselveiligheid. De vier jaarlijkse metingen bij in totaal 2368 consumenten laten zien dat het basisvertrouwen van consumenten hoog is. Consumenten vertrouwen erop dat voedingsmiddelen over het algemeen veilig zijn. Echter, daarnaast leven er bij de consument ook zorgen over de veiligheid van voedingsmiddelen.

Zorgen van consumenten betreffen vooral stoffen en/of bestanddelen in voedingsmiddelen die mogelijk een schadelijke werking kunnen hebben bij consumptie, zoals residuen van pesticiden, hormonen en antibiotica in vlees, en bacteriën en virussen die voedselinfecties kunnen veroorzaken.

Meeste vertrouwen in versproducten
Consumenten hebben het meeste vertrouwen in versproducten, zoals brood en verse groenten en fruit, en minder in verschillende soorten vlees, eieren, kant-en-klaar maaltijden en voedingssupplementen. Een ruime meerderheid van de consumenten vindt dat er voldoende inspanningen zijn om de veiligheid van voedingsmiddelen te waarborgen.

Fabrikanten verantwoordelijk maar ook de VWA en overheid Het algemeen vertrouwen in de voedselveiligheid wordt sterk beïnvloed door het vertrouwen van consumenten in partijen in de voedselketen en de overheid. Ook vertrouwen in de veiligheid van specifieke productgroepen en de herinnering van incidenten of media-aandacht is van invloed op het algemene vertrouwen. Voedingsmiddelenfabrikanten worden meer dan boeren en winkeliers verantwoordelijk geacht voor de veiligheid van voedingsmiddelen.

Het consumentenvertrouwen in de overheid, boeren, winkeliers en voedingsmiddelen-fabrikanten is zeer constant in de tijd. Voedingsmiddelenfabrikanten worden het best beoordeeld voor hun kunde en aandacht voor voedselveiligheid. Er is wat minder vertrouwen in de verschillende partijen als het gaat om de mate waarin zij eerlijk en open zijn over de veiligheid van voedingsmiddelen. Naast de voedingsmiddelenfabrikanten, wordt ook een hoge mate van verantwoordelijkheid toegekend aan de VWA en de overheid.

Informatie van VWA het meest vertrouwd
Consumenten hebben in 2005 en 2006 vooral vertrouwen in de informatie over de veiligheid van voedingsmiddelen verstrekt door de VWA, het Voedingscentrum en de Consumentenbond.

Conclusie
De metingen tonen aan dat het consumentenvertrouwen in de veiligheid van voedingsmiddelen de afgelopen jaren zeer constant was. Op productgroepniveau zijn enkele verschuivingen te zien, mogelijk naar aanleiding van een aantal incidenten. Het effect van incidenten is echter niet terug te vinden in het algemene vertrouwen in de veiligheid van voedingsmiddelen of het vertrouwen in specifieke partijen.

Voor vragen van consumenten is de Warenklachtenlijn van de Voedsel en Waren Autoriteit 7 dagen per week en 24 uur per dag bereikbaar op het gratis telefoonnummer 0800 0488

Zie ook: http://www.vwa.nl/cdlpub/servlet/CDLServlet?p_file_id=20734