Gemeente Delft

Beheerplannen 2007-2011 vastgesteld

Het college van B&W ging afgelopen dinsdag akkoord met de meerjarenbeheerplannen voor Kunstwerken, Oevers, Groenvoorzieningen en Verkeersvoorzieningen en Straatmeubilair. De plannen geven inzicht in de manier waarop de openbare ruimte duurzaam wordt onderhouden. Ze brengen het kwaliteitsniveau van de te beheren gebieden en/of objecten in kaart en maken deze concreet. Daarnaast maken ze de maatregelen die nodig zijn om het gewenste kwaliteitsniveau te realiseren en de daarbij benodigde financiële middelen inzichtelijk. Het gaat zowel om het dagelijks en regulier (klein) onderhoud als om het geplande (groot) onderhoud.

Het beheerplan Kunstwerken gaat over civiele kunstwerken zoals bruggen, tunnels, viaducten, duikerbruggen, vlonders en geluidsschermen. Oevers verwijst naar alle scheidingen tussen land en water, bijvoorbeeld natuurvriendelijke oevers, beschoeiingen, gemetselde kademuren en damwanden. Groenvoorzieningen richt zich op de circa 380 ha groenvoorzieningen en de ca 30.000 bomen in Delft. Verkeersvoorzieningen en Straatmeubilair gaat over zaken als verkeerstekens, wegbebakening en bewegwijzering, banken, afvalbakken en fietsparkeervoorzieningen.

Afgezien van de wettelijke en technische eisen waaraan objecten in de openbare ruimte aan moeten voldoen biedt een beheerplan het bestuur ook ruimte voor het maken van keuzen. Hoe schoon, heel en veilig moet de openbare ruimte zijn? Hoeveel geld hebben we daarvoor beschikbaar?

De beheerplannen worden ter kennisname aan de Gemeenteraad voorgelegd.

Noot voor de redactie,