Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid

Hoe verzorgingsstaten zorgen

Van WRR staflid Monique Kremer is onlangs verschenen How Welfare States Care. Hierin gaat zij in op de verschillen in arbeidsdeelname van vrouwen in Denemarken, Engeland, België en Nederland. Vrouwen zijn in grote getale de arbeidsmarkt opgegaan maar er zijn toch grote verschillen. In Denemarken werken moeders meer dan in Engeland en in Nederland inmiddels meer dan in België, maar dan wel in deeltijd.

Vaak wordt gezegd dat verzorgingsstaten het verschil maken. Hoe meer en goedkoper er kinderopvang is, des te meer moeders werken. Hoe meer kostwinnersbeginselen in het belastingstelsel en sociale zekerheid, des te minder moeders er werken. Na een analyse van sociale zekerheid, belastingen, verlofregelingen en kinderopvang in vier landen blijkt deze logica niet helemaal te kloppen. Moeders zijn geen homo economicus maar een homo moralis: ze kiezen soms zelfs tegen hun economische belangen in. Moeders worden gedreven door een zorgideaal: het belangrijkste is dat er uitstekend voor de kinderen wordt gezorgd als ze werkt. Kremer toont overtuigend aan dat verschillende verzorgingsstaten verschillende idealen van zorg prediken. De culturele boodschap is belangrijker dan de financiële.

How Welfare States Care. Culture, Gender Citizenship and Parenting in Europe, ISBN 978 90 5356 975 7 is te bestellen via Amsterdam University Press, Herengracht 221, 1016 BG, Amsterdam