Veilig Amsterdam


Gemeente Amsterdam - Beter presteren: 'Sport-it, stay on track!'

Sportende jongeren


* Jeugdcriminaliteit en risicojongeren

23 augustus 2007

De gemeente Amsterdam heeft Sport-it in het leven geroepen om risicojongeren tussen 15 en 23 jaar te ondersteunen. Sport-it is een project waarbij deze jongeren door middel van sport aan hun toekomst werken. Naast het volgen van sporttrainigen worden zij namelijk ook geholpen door professionele begeleiders om hun sociale vaardigheden te versterken.

Sociale vaardigheden
Bij het beoefenen van een sport horen niet alleen vaardigheden die met de sport zelf te maken hebben. Er komen ook vaardigheden bij kijken waarmee de jongeren te maken krijgen als je met een team een goed een goed resultaat wil halen, zoals samenwerken en overleggen met anderen. Dit zijn sociale vaardigheden die niet alleen tijdens het sporten van belang zijn, maar ook thuis, met vrienden, op school of in werk zijn deze nodig.

Sport-it traject
Vanaf september 2006 zijn er verschillende Sport-It programma's actief in de wijken van Amsterdam. Het Sport-it traject duurt negen maanden, inclusief nazorg. Tijdens het Sport-it traject worden de deelnemers van de groep begeleid door een coach. Deze coach kan bijvoorbeeld een docent van de school zijn of een jongerenwerker uit het buurtcentrum. Deze coach is tijdens de sportactiviteiten altijd aanwezig en begeleid de deelnemers in samenwerking met de Sportdocent. In deze begeleiding wordt er gebruik gemaakt van een speciaal voor Sport-it ontwikkeld persoonlijk ontwikkelplan (POP) en wordt er met elkaar gekeken naar de ontwikkeling van de verschillende vaardigheden gedurende het traject. Aan het eind van het traject worden afspraken gemaakt tussen jongere en de begeleider over hoe de jongere verder aan zijn toekomst gaat werken.

Bijzondere Trajecten
Sport-it valt onder de Bijzondere Trajecten Risicojongeren van de gemeente Amsterdam en wordt grootstedelijk uitgevoerd. De verschillende programmaâs van Sport-it worden samengesteld door de begeleidende organisaties (school, jongerenwerk en zorginstellingen) en de uitvoerende sportorganisatie.
De doelstelling van de Bijzondere Trajecten Risicojongeren is om jongeren van 15 t/m 23 jaar die dreigen uit te vallen of school al voortijdig hebben verlaten, te motiveren voor school of werk. Andere trajecten uit het programma zijn Goal!, CATch, En Nu Iets Positiefs!, Tienermoeders âWeer aan de slagâ, Edutainment en Vangnet risicojongeren.

Beter presteren
Sport-it en de andere trajecten uit het de Bijzondere Trajecten voor Risicojongeren zijn een goed voorbeeld van Beter presteren waarbij nieuwe samenwerkingsverbanden tussen de gemeente, scholen, zorg- en welzijnsinstellingen, cultuur, sport en vrijwilligers leidt tot een positief resultaat voor de jongeren. De gemeente biedt met de Bijzondere Trajecten Risicojongeren in 2007 zoân 3000 jongeren een extra steuntje in de rug. De trajecten worden vanuit verschillende invalshoeken aangeboden: sport, cultuur, coaching, opknappen van meubels en toekomstdromen. Bij Sport-it is in 2007 plaats voor 200 jongeren. De jongeren krijgen daar de kans hun vaardigheden verder te ontwikkelen door middel van sport. Daarnaast worden jongeren door Sport-it gestimuleerd meer eigen verantwoordelijkheid te nemen. Sport-it valt onder het beleidsterrein Jeugd en sluit aan bij het hoofdproces ontwikkelen en ordenen van Beter presteren.

Voorbeeld en aandacht
Heb jij een goed voorbeeld van Beter presteren en wil je aandacht vragen voor jouw project, mail naar beterpresteren@bda.amsterdam.nl

Meer informatie
Wil je meer informatie over de Bijzondere Trajecten Risicojongeren, neem contact op met Wendy Ho, toestel 552 2545 of kijk op www.jeugd.amsterdam.nl/btr