68.000 euro van ICCO & Kerk in Actie aan slachtoffers aardbevi ng Peru

23/08/2007 10:47



ICCO



Het noodhulpfonds van ICCO & Kerk in Actie heeft in eerste instantie 68.000 euro vrijgemaakt voor noodhulp aan de slachtoffers van de aardbeving in Peru. Daarmee werken lokale organisaties samen bij het verstrekken van water, voedsel en tenten. Voor kinderen komt opvang en traumaverwerking. Mogelijk zullen later extra fondsen ter beschikking worden gesteld.

De aardbeving vorige week heeft een enorme ravage aangericht in de omgeving van Pisco, Ica en Chincha. Zeker 34.000 mensen zijn het slachtoffer, waarvan het merendeel dakloos is geworden. Meer dan duizend mensen raakten gewond. Vijfhonderd mensen zijn gedood. Hulpverleners zijn ter plaatse op zoek naar overlevenden.

Partnerorganisaties van ICCO & Kerk in Actie zijn dadelijk aan de slag gegaan met noodhulp, bijvoorbeeld de distributie van tenten, water en dekens. Zo is partnerorganisatie ADRA met een medisch team vanuit Lima naar het rampgebied gereisd om hulp te verlenen. De organisaties Predes en Diaconia zorgen voor opvang, water en latrines voor 100 families in de geïsoleerde plattelandsgebieden. Lutheran World Relief verstrekt onder andere voedselpakketten aan 250 families en verleent psychologische hulp aan 1.000 families in de regio Huancavelica.

'Het gebied is moeilijk te bereiken, omdat veel wegen zijn verwoest. Daarom komt de bevoorrading stroef op gang. Gelukkig konden lokale organisaties die al ter plaatse waren, wel dadelijk beginnen met hulp. Zij werken onderling nauw samen', zegt Marije Rhebergen, medewerker Peru bij ICCO & Kerk in Actie.

ICCO & Kerk in Actie roepen hun achterban om een bijdrage te leveren aan de hulpverlening via Giro 456, Kerk in Actie te Utrecht o.v.v. noodhulp.

Verhoging fondsen overstromingen Azië
Naast de gevolgen van de aardbeving in Peru, zijn ook de overstromingen in Zuid-Azië een blijvende zorg. Uitbraak van ziekte en tekort aan drinkwater zijn de grootste problemen op dit moment. ICCO & Kerk in Actie krijgen nog steeds nieuwe verzoeken uit Bangladesh en Nepal om bij te dragen aan noodhulp. Daarom hebben zij extra fondsen ingezet en hun bijdrage verhoogd van 125.000 naar 235.000 euro.

ICCO & Kerk in Actie hebben in Nederland een gezamenlijk noodhulpprogramma. Daarbij verlenen zij niet alleen steun na een ramp, maar werken zij ook samen met mensen in ontwikkelingslanden aan het verkleinen van risico's van rampen, door hen voor te bereiden op rampen en door bijvoorbeeld het aanleggen van voedselvoorraden. Zij maken deel uit van het wereldwijde netwerk van kerken en kerkelijke organisaties, Action by Churches Together International (ACT).