Opleidingsfonds

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport



De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

MEVA/NBO-2781895

22 augustus 2007

Bij brief van 9 februari 2007 over het opleidingsfonds (TK 29282, nr. 40) heeft mijn voorganger u geïnformeerd over de stand van zaken met betrekking tot de gefaseerde invoering van het opleidingsfonds. Per 1 januari 2007 is de nieuwe bekostiging voor brancheopleidingen voor de zogeheten 1e tranche zorgopleidingen gerealiseerd via een subsidieregeling. Voor de 2e tranche zorgopleidingen zal per 1 januari 2008 de nieuwe bekostiging van kracht zijn.
Met deze brief wil ik u op de hoogte stellen van enkele recente ontwikkelingen.

Het College voor Beroepen en Opleidingen in de Gezondheidszorg (CBOG) heeft mij bij brief van 8 juni 2007 geadviseerd om een deel van de 2e tranche, te weten de verpleegkundige vervolgopleidingen en de opleidingen voor medisch ondersteunende functies in de cure, niet eerder dan per 1 januari 2009 te bekostigen via het opleidingsfonds. Het CBOG en de betrokken veldpartijen hebben organisatorisch en administratief meer tijd nodig om adequaat mee te kunnen werken aan de implementatie van de nieuwe bekostigingswijze per 1 januari 2008. Het CBOG geeft aan niet in staat te zijn om voor deze opleidingen binnen de oorspronkelijke tijdsplanning een verantwoord toewijzingsvoorstel voor 2008 te doen, dat kan rekenen op brede ondersteuning en vertrouwen van de betrokken veldpartijen. Met het oog op een zorgvuldige invoering van de nieuwe bekostiging acht ik het -conform het advies gezien deze omstandigheden- niet verantwoord per 1 januari 2008 deze opleidingen daarin onder te brengen.

Ten slotte heeft het kabinet besloten de financiering van het opleidingsfonds structureel via de begroting te laten verlopen. Deze financieringswijze past het best bij de verantwoordelijkheid van de minister van VWS voor de besluitvorming over de toewijzing van de middelen voor de opleidingsplaatsen van de opleidingen.

In de brief van 25 september 2006 (TK 29 282, nr. 34) is al aangegeven, dat het opleidingsfonds in 2007 al via de rijksbegroting zou worden gefinancierd. De effecten hiervan op de premies worden gemeld in de begroting 2008.

De Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

dr. A. Klink