ActiZ: AWBZ geen 'luxe' voorziening

23/08/2007 12:31



ActiZ



Ondersteunende begeleiding essentieel voor ouderen

ActiZ: AWBZ geen 'luxe' voorziening

Met de aangekondigde bezuinigingen op de AWBZ zullen veel thuis wonende ouderen ernstig in de problemen raken. Anders dan nu wordt gesuggereerd is 'ondersteunende begeleiding' geen luxe voorziening. ActiZ, organisatie van zorgondernemers, ziet ondersteunende begeleiding als een broodnodige activiteit voor ouderen die de regie over hun zorg, hun huishouden en hun leven niet meer zelfstandig kunnen voeren.

ActiZ verzet zich tegen de manier waarop bezuinigingen in de ouderenzorg worden aangekondigd. De indruk wordt gewekt alsof nu opeens blijkt dat AWBZ gelden niet goed worden besteed en dat daardoor kosten uit de hand lopen. Daarvan is geen sprake. Het aantal ouderen groeit, en daarmee ook het aantal ouderen dat zorg nodig heeft. Dat is voor niemand een verrassing. En als we de kwaliteitsnormen die in overleg met alle partijen zijn vastgesteld willen handhaven leidt dat inderdaad tot hogere kosten. Een discussie over de vraag of we bereid zijn die met elkaar op te brengen is terecht. We zijn op de verkeerde weg als we om die reden voorzieningen als 'luxe' gaan bestempelen die dat in de praktijk niet zijn, aldus ActiZ.

De AWBZ-zorg is versnipperd in strak gescheiden functies. Er zijn hulpverleners om schoon te maken bij voorbeeld, om mensen te wassen en voor verpleegkundige handelingen. Maar juist ouderen hebben in veel gevallen een zorgvraag op meerdere terreinen. Ondersteunende begeleiding is - met name bij dementerende ouderen - dan nodig om tot een integrale aanpak te komen. Het is het cement dat de verschillende functies tot een samenhangend en stevig geheel maakt. Daarnaast kan met ondersteunende begeleiding een belangrijke bijdrage worden geleverd aan preventie; ook verergering van kwalen kan worden tegengegaan. Zo kan er op worden toegezien dat ouderen tijdig een huisarts inschakelen. Daardoor zijn lichtere zorgvormen langer toereikend en kan verzwaring van zorg of zelfs opname worden voorkomen.

ActiZ
ActiZ is de brancheorganisatie van circa 500 zorgondernemers. Haar leden bewegen zich in de markt van zorg, wonen, welzijn, preventie en aanverwante diensten. Met een jaarlijkse omzet van circa 12 miljard euro en 400.000 werknemers behoort de branche tot de grootste economische sectoren van ons land.







Noot voor de redactie