Gemeente Bedum


23 augustus 2007
De nYe Klap, de brug over het Boterdiep aan de zuidkant van Bedum, is naar alle waarschijnlijkheid de komende dagen voor het scheepvaartverkeer gestremd. Vanmorgen raakte de brug beschadigd door een vrachtauto. De hydraulische kraan van die auto stond bij het oprijden van de brug nog omhoog. Daardoor werd het bovenwerk en een deel van het hefmechaniek beschadigd. De chauffeur van de vrachtauto bleef ongedeerd.

Vanmiddag wordt door specialisten bekeken of het verantwoord is de brug te draaien. Het is niet uitgesloten dat de uitkomsten van dat technisch onderzoek niet eerder dan begin volgende week bekend worden. In afwachting van die uitkomsten blijft de brug gestremd voor de scheepvaart. Autoverkeer over de brug is wel mogelijk. Over de omvang van de schade is in dit stadium nog niks te melden.

De nYe Klap werd in de herfst van 2005 opgeleverd. De brug ontsluit het nieuwe Bedrijvenpark Boterdiep aan de zuidkant van Bedum. Het ontwerp van de brug kreeg internationale aandacht. In 2006 was de brug genomineerd voor de Nationale Staalpijs. De nYe Klap is ontworpen door de architecten Jorge de Moura en Joris Smits van Royal Haskoning uit Amsterdam.