Gemeente Maasgouw


Jaarlijkse naturalisatiedag op 24 augustus

Op 24 augustus viert Maasgouw de jaarlijkse naturalisatiedag. Tijdens een feestelijke ceremonie zet wethouder Jessie Smeets-Palmen de inwoners die het afgelopen jaar Nederlander zijn geworden in het zonnetje.
De bijeenkomst vindt plaats van 14.00 tot 15.30 uur in de raadszaal van het voormalige gemeentehuis van Thorn.

In de Verenigde Staten bestaat het al jaren. Als iemand het Amerikaans staatsburgerschap krijgt, gaat dat gepaard met een officiële ceremonie. Sinds 1 januari 2006 is dit in Nederland ook mogelijk. Sinds die datum mogen gemeenten een feestelijke ceremonie organiseren als iemand het Nederlanderschap krijgt. De naturalisatieceremonie werd ingevoerd, zodat bewuster wordt stilgestaan bij de bijzondere betekenis van het Nederlanderschap. De naturalisatieceremonie is een jaarlijks terugkerende bijeenkomst op 24 augustus. De Nationale Naturalisatiedag blijft een feestdag voor nieuwe Nederlanders. De keuze voor deze datum is niet willekeurig, want op 24 augustus 1815 trad namelijk de Nederlandse Grondwet in werking.

De naturalisatiebijeenkomst heeft overigens geen vrijblijvend karakter. Vanaf 1 oktober 2006 zijn de nieuwe Nederlanders verplicht om bij de naturalisatiebijeenkomst aanwezig te zijn. De verkrijging van het Nederlands Staatsburgerschap is dan gekoppeld aan de naturalisatieceremonie. Door een wetswijziging krijgt men de benodigde documenten waarmee een Nederlands paspoort kan worden aangevraagd, niet meer thuisgestuurd. Deze documenten worden in het vervolg tijdens een feestelijke plechtigheid persoonlijk uitgereikt. Tijdens deze plechtigheid wordt uitdrukkelijk stilgestaan bij het verkrijgen van het Nederlandse staatsburgerschap. Nederlander worden en burger worden in onze democratie is een geburtenis waarop nieuwe Nederlanders trots kunnen zijn. Omgekeerd is Maasgouw blij met de nieuwe Nederlanders. Wethouder Jessie Smeets-Palmen wil hen graag extra welkom heten. Alle nieuwe Nederlanders krijgen een persoonlijke uitnodiging. De bijeenkomst is openbaar, ook u bent welkom om hierbij aanwezig te zijn.


* Publiekscentrum

* Markt 36 Maasbracht

* Telefoon 0475 85 25 00