Gemeente Teylingen


Warm welkom voor nieuwe Nederlanders

16 augustus 2007

PERSBERICHT 16 augustus 2007 - Tijdens de tweede jaarlijkse naturalisatieceremonie geeft Teylingen de nieuwe Nederlanders van afgelopen jaar een warm welkom. De ceremonie is op 24 augustus en is bedoeld voor inwoners van Teylingen, die vanaf augustus 2006 Nederlands staatsburger zijn geworden.

Loco-burgemeester Wim Hollart en wethouder Dienstverlening Henriëtte Wilbrink ontvangen de nieuwe Nederlanders om 18.00 uur in Het Trefpunt in Warmond. De nieuwe Nederlanders mogen ook familieleden meenemen, of personen die een belangrijke rol hebben gespeeld tijdens het naturalisatieproces. De gemeente verwacht tijdens de ceremonie 23 personen. Zij vertrekken samen met de loco-burgemeester en de wethouder voor een rondvaart, waarbij zij onderweg kunnen genieten van een heerlijk salade- en satébuffet.

Maandelijks welkom

Sinds 2006 zijn gemeenten verplicht jaarlijks op 24 augustus een ceremonie te organiseren voor nieuwe Nederlanders, die in het afgelopen jaar door naturalisatie of door optie (een simpele vorm van naturalisatie) het Nederlanderschap hebben gekregen. De datum is niet toevallig; op 24 augustus 1815 trad de Nederlandse Grondwet in werking.

De feestelijke jaarlijkse ceremonie viert de bijzondere verbondenheid tussen de nieuwe Nederlanders en Nederland. Ook maandelijks zijn er sinds oktober 2006 ceremonieën voor mensen die in de weken daarvoor Nederlander zijn geworden. Hoewel deze ceremonie veel soberder is dan de landelijke, vormt deze maandelijkse ceremonie het eindpunt van het naturalisatieproces. Als de inwoners de ceremonie hebben meegemaakt, mogen ze zichzelf officieel Nederlander noemen.