Gemeente Urk

Bedrijventerrein Zwolsehoek hoort bij de besten

Ondernemers zijn "Beter af op Urk" - Het bedrijventerrein Zwolsehoek van de gemeente Urk is als enige in Flevoland opgenomen in het Jaarboek Beste Bedrijventerreinen 2007. Het jaarboek is een initiatief van het vakblad Bedrijventerrein en wordt gesteund door het Ministerie van Economische Zaken. In het jaarboek worden achttien kwalitatief hoogwaardige bedrijventerreinen beschreven.

Het Jaarboek vormt een naslagwerk voor bedrijven en gemeenten die te maken hebben met het beleid, verwerving, de ontwikkeling, de exploitatie en de dienstverlening van bedrijventerreinen. Het geeft potentiële vestigers een goed beeld van de specifieke kwaliteiten van een bedrijventerrein.

De gemeente Urk heeft de laatste jaren behoorlijk geïnvesteerd in de kwaliteit van bedrijventerrein Zwolshoek met de ontwikkeling van een nautische zone langs het water en een kantorenzone langs de Domineesweg. Verder is gewerkt aan de aanleg van een hoofdroutestructuur voor het verkeer, een grondige aanpassing van de groenstructuur als ook het beheer van braakliggende kavels. Door in dit jaarboek te zijn opgenomen, staat bedrijventerrein Zwolsehoek landelijk in één keer goed op de kaart.

Bedrijventerrein Zwolsehoek
Bedrijventerrein Zwolsehoek kenmerkt zich door een goede mix van verschillende soorten bedrijvigheid. Naast de aanwezige visverwerkende industrie zijn er diverse andere segmenten aanwezig zoals de bouw en installatietechnische bedrijven, kantoren, dienstverlening, perifere detailhandel enzovoorts. De visie is erop gericht om steeds meer bedrijvigheid aan te trekken die los staat van vis en visserij, de zogenoemde ´droge` bedrijven. Zwolsehoek was in de eerste instantie een traditioneel gemengd bedrijventerrein.

In het kader van de kwaliteitsimpuls wordt nu toegewerkt naar een gesegmenteerd bedrijventerrein. De voedselverwerkende bedrijven zijn gescheiden van de droge bedrijven. In de nautische zone langs de Urkervaart, zijn vrijwel alleen bedrijven gevestigd die iets met water te maken hebben. Een kwalitatief voorbeeld hiervan is het bedrijfspand van ABC Arkenbouw. De segmentering is nog verder doorgetrokken met de ontwikkeling van een zone met kantoren en dienstverlening langs de Domineesweg. Met name deze hoogwaardige zone geeft het bedrijventerrein Zwolsehoek een goede uitstraling.