Khatt Kufi & Kaffiya, symposium over Arabische visuele cultuur


Na afloop opening EL HEMA

AMSTERDAM, 20070814 -- De Khatt foundation organiseert, i.s.m. Mediamatic, op vrijdag 24 augustus 2007 het symposium Khatt Kufi & Kaffiya (www.khtt.net/symposium), over hedendaagse Arabische visuele cultuur. Het symposium vindt van 10.00 tot 17.00 uur plaats in de theaterzaal van de nieuwe Openbare Bibliotheek op de Oosterdokskade in Amsterdam. Tijdens het symposium worden vijf nieuwe Arabische letters, een boek over Arabische typografie en het online Khatt netwerk van Arabische ontwerpers gepresenteerd. Na afloop, om 17.00, opent de El HEMA tentoonstelling bij Mediamatic in het naastgelegen Post CS gebouw.

Vrijdag 24 augustus biedt een dag vol lezingen, presentaties en nieuwe Arabische culturele uitdrukkingsvormen. Het symposium gaat over de positieve rol van (grafisch) ontwerp, kunst en typografie voor de Arabische (jeugd)cultuur en de mogelijkheden om bruggen te slaan tussen Westerse en Oostere culturen. Het programma biedt een ander beeld van Arabische cultuur dan de stereotypen die in het Westen bestaan. Met presentaties over o.a. mode, film, media, dans, politieke posters, (kinder-)boeken, printen, typografie en cross-cultureel samenwerken.

Sprekers zijn o.a. Dr. Goeffrey Roper (Aga Khan University, London), J.R. Osborn (San Diego), Nadine Chahine (Duitsland), Zeina Maasri en Pascal Zoghbi (Beirut), Fawzi Rahal (Dubai), Khaled Ramadan (Copenhagen), Malu Halasa (London), Jelle van der Toorn Vrijthoff (Amsterdam), Tarek Atrissi (Hilversum) en Brody Neuenschwander (Brugge, en bekend van zijn werk voor de filmer Peter Greenaway). Zie www.khtt.net/symposium voor het complete overzicht.

Vijf nieuwe Arabische lettertypen
Aanleiding voor het symposium en de El Hema zijn vijf nieuwe digitale Arabische lettertypen. In de Arabische wereld is een grote behoefte aan nieuwe fonts. In het westerse schrift zijn naar schatting meer dan 40.000 lettertypen beschikbaar, in het Arabisch gaat het om ruim 200. Op initiatief van de Khatt foundation zijn de nieuwe letters ontworpen door Arabische ontwerpers in samenwerking met bekende Nederlandse typografen, waaronder Gerard Unger en Fred Smeijers. Het boek Typographic Matchmaking? (BIS Publishers 2007) van initiatiefnemer Huda Smitshuijzen AbiFar?s van de Khatt Foundation beschrijft de bijzondere interculturele samenwerking die leidde tot de nieuwe letters. Op een bonus CD staan de vijf nieuwe Arabische- en de bijpassende bestaande westerse fonts.

Registratie en kosten
De kosten van het symposium bedragen 45 euro p.p. (20 euro voor studenten met studentenkaart). Hierbij inbegrepen zijn een lunch en het boek Typographic Matchmaking, inclusief de bonus CD met de lettertypen (t.w.v. 29,90 euro). Betaling vindt ter plekke plaats. Bezoekers dienen vooraf online te registreren via www.mediamatic.net/khatt_rsvp. Na registratie verschijnt de naam van de deelnemer op de website.

El HEMA van 24 augustus tot 4 november 2007
Na afloop van het symposium, om 17.00, opent de El HEMA. De nieuwe Arabische lettertypen zijn gebruikt in de styling van de tentoonstelling en in de producten, zoals Arabische chocoladeletters, Arabische kaftpapier en met tekst bedrukte Arabische mode. De El HEMA is ook een ontwerpwedstrijd voor nieuwe producten. De El HEMA is gratis toegankelijk van 24 augustus tot en met 4 november 2007 van wo t/m za van 18.00 - 22.00 en op zo van 14.00 - 18.00. Meer informatie op www.mediamatic.net/elhema





Ingezonden persbericht