NEN


Europese productnormen meerpuntssloten en mechatronische cilinder

donderdag 23 augustus 2007, 10:47

Steeds meer wordt elektronica in slot- en cilindersystemen toegepast. Dat heeft geleid tot het opstellen van een normontwerp voor mechatronische cilinders: NEN-EN 15684. Daarnaast heeft NEN een normontwerp gepubliceerd van de Europese productnorm voor meerpuntssloten en bijbehorende sluitplaten. Belanghebbenden kunnen commentaar op beide ontwerpen indienen tot 10 september 2007.

Het normontwerp NEN-EN 15684 is bedoeld voor mechatronische cilinders die vast of uitwisselbaar met deursloten verbonden zijn. Ze zijn al dan niet bedienbaar met een 'sleutel' (sleutelbediende- of knop-knopcilinders). Deze cilinders zijn in principe een-op-een uitwisselbaar met de mechanische cilinders als bedoeld in NEN-EN 1303, de productnorm voor cilinders. Met de nieuwe norm krijgen de verwerker, adviseur en toepasser een instrument in handen waarmee ze afhankelijk van de gewenste toepassing de juiste keuze kunnen maken.

Mechanisch versus mechatronisch
Bij het opstellen van NEN-EN 15684 is waar mogelijk de productnorm voor mechanische cilinders gevolgd, en aangevuld met de specifieke eisen en beproevingen die gelden voor de mechatronische cilinder. Dit zijn bijvoorbeeld de tijdsgebonden functionaliteit, het beheer van de gebruiksregistratie, beïnvloeding en manipulatie. Voor de specifieke eigenschappen van de mechatronische cilinder worden testen en classificatie-eisen benoemd.
Gebruikers van mechatronische cilinders die zijn geclassificeerd volgens deze norm, zijn verzekerd van een technisch goed product. Een product dat voldoet aan de eisen van inbraakwerendheid ('sleutel'gerelateerde veiligheid en aanvalsweerstand van de cilinder), duurzaamheid (waaronder de weerstand van de elektronica tegen water) en systeemveiligheid behorend bij de genoemde classificatie.

Meerpuntssloten
Door de sterke toename van het gebruik van meerpuntssloten ontstond behoefte aan een norm die het volledige kader geeft voor de beoordeling van de kwaliteit van het meerpuntsslot. Dat heeft geleid tot het normontwerp NEN-EN 15685.
Bij de ontwikkeling van deze norm is zo veel mogelijk de lijn gevolgd van de bestaande norm NEN-EN 12209 voor mechanisch bediende sloten, grendels en sluitplaten. De sluitpunten van het meerpuntsslot hoeven niet noodzakelijkerwijs te voldoen aan de eisen die zijn gesteld aan de enkele sloten volgens NEN-EN 12209. De nieuwe NEN-EN 15685 biedt de mogelijkheid om onderscheid te maken tussen de verschillende functies die de sluitpunten binnen één meerpuntsslot kunnen hebben. Daarnaast kan met deze norm een classificatie worden gegeven aan de producten voor onder andere knevelwerking en hakende schootfuncties. Deze norm is van belang voor de toeleveringsbedrijven, fabrikanten en importeurs, maar ook voor keurings- en certificatie-instellingen op dit gebied. Op basis van deze norm kan de fabrikant CE-markering op de in de norm genoemde producten aanbrengen.

Commentaar indienen
Belanghebbenden kunnen tot 10 september 2007 commentaar op beide normontwerpen indienen bij NEN. Een commentaarformulier is op te vragen bij NEN-Bouw, telefoon (015) 2 690 273 of e-mail ouassima.elmaknouzi@nen.nl.