Ingezonden persbericht



---





(pic)

Hengelo, 24 augustus 2007 PERSBERICHT

Huurder dupe van heffing Bos

St. Joseph Wonen uit Hengelo voelt niets voor het plan van de minister van financiën om 3 miljard euro van de wooncorporaties in een fonds te storten ten behoeve van probleemwijken in de Randstad. De wooncorporatie wil niets liever dan investeren, maar wil dit wel zelf en direct doen, niet via een omweg.

Vertraging en hoge kosten
De Hengelose corporatie vreest voor hoge kosten en vertraging van (herstructurerings)projecten in de regio. De regering zal het heffingsbedrag immers eerst moeten gaan innen bij de wooncorporaties om het vervolgens na verschillende onderzoeken en vergaderingen te kunnen herverdelen. Kortom een tijdrovend en kostbaar plan, waarvan uiteindelijk zelfs de huurder de dupe kan worden.

Corporaties willen investeren in 800 in plaats van in 40 probleemwijken Als het aan minister Bos ligt, wordt de wooncorporaties een heffing opgelegd van 750 miljoen euro per jaar, gedurende een periode van 4 jaar. Hierdoor zal in totaal zo'n 3 miljard aan inkomsten kunnen worden bijgeschreven op de rijksbegroting. Simpel gezegd wordt geld verzameld en vervolgens verdeeld om problemen in 40 achterstandswijken in de grote steden aan te pakken. Maar wat gebeurt er dan met het aanpakken van de honderden andere wijken in Nederland die aan verbetering toe zijn? Woningcorporaties in Nederland hebben de regering aangeboden gezamenlijk te willen investeren in wel 800 probleemwijken en eventueel zelfs overheidsgebouwen over te nemen om op die manier inkomsten te genereren voor de overheid. Daar is tot op heden niets uitgekomen.

--- Einde bericht ---