CDA

24 augustus 2007 - Toespraak -

'CDA steeds meer partij voor jongeren'

Partijvoorzitter Peter van Heeswijk heeft tijdens zijn toespraak waarmee hij de zomerschool 2007 op woensdag 22 augustus opende, gesteld dat het CDA steeds meer een partij voor jongeren wordt.

Hij verwees naar het feit dat het CDA zowel bij de Tweede Kamerverkiezingen in november 2006 als bij de Provinciale Statenverkiezingen van maart 2007 veruit de grootste partij was in de leeftijdscategorie tot 35 jaar. De partij haalde 30% van de stemmen onder jongeren en liet daarbij de PvdA (15%) en de SP (15%) ver achter zich.Van Heeswijk benadrukte in zijn toespraak dat het CDA nog meer dan nu het geval is een moderne en actieve partij moet zijn.

De zomerschool vindt dit jaar voor de achtste keer plaats. Meer dan 50 jongeren maken gedurende drie dagen intensief kennis met de partij en het christen-democratisch gedachtegoed.

Toespraak Peter van Heeswijk:

Beste mensen,

Van harte welkom op deze inmiddels 8e editie van de zomerschool, een succesvol initiatief van ons Steenkampinstituut. Een uniek initiatief ook.

Vanuit alle windstreken bent u hier naar toegekomen, van Maastricht en Brunssum tot Roden en Groningen, van Den Haag tot Winterswijk. Om u drie dagen te verdiepen in de christen-democratie, op alle niveaus.

Deze zomerschool is bedoeld als een nadere kennismaking met het CDA, U bent onlangs lid geworden van onze vereniging en wilt meer weten over de partij in alle geledingen.

En als voorzitter van het CDA mag ik u vandaag vertellen waar het CDA in mijn ogen staat.
En waarom wij trots mogen zijn op onze partij.

Het CDA is een partij die staat voor de C en haar concrete vertaling in beleid

De C en de vertaling in de politiek
Wij staan voor de C en haar vertaling in politiek en samenleving. Onze grondslag is het Evangelie: wij willen onze dagelijkse politieke handelen toetsen aan de boodschap van het Evangelie. Onze grondslag wordt gevormd door rentmeesterschap, gespreide verantwoordelijkheid, solidariteit en gerechtigheid.
Dit zijn misschien niet de meest sexy begrippen en wij mogen best eens nadenken over een eigentijdse vertaling van die begrippen.

Wij willen een samenleving
waarin mensen omzien naar elkaar, waar naastenliefde is, solidariteit is tussen arm en rijk nationaal en internationaal, waar respect en fatsoen heersen in plaats van bot gedrag en geweld. Waarin wij nu werken aan een schonere en leefbaarder wereld zodat onze kinderen en kleinkinderen ook nog kunnen genieten van de mooie Schepping.

En wij willen een wereld waarin mensen zich kunnen ontplooien en ontwikkelen. Waarin mensen zelf verantwoordelijkheid kunnen nemen. En waarin voor de mensen die dat niet kunnen de overheid is die hen toerust en begeleid.
Want wij willen niemand in de kou en langs de kant laten staan.

Zo willen wij die C vertalen in concreet beleid. En daar is meer dan ooit behoefte aan.
Want, beste mensen, de tijdgeest is heel anders dan die in de jaren â90 toen het individualisme, het gewoon-jezelf-kunnen zijn- hoogtij vierde. Er leek geen einde te kunnen komen aan het paarse denken en de paarse droom waarin geen ruimte was voor waarden en normen, respect, fatsoen en gezinsbeleid.

Maar wist u dat bij de laatste verkiezingen de christelijke partijen tesamen-CDA,CU en SGP- zijn samen 2x zo groot zijn als VVD en D66 samen? 50 tegenover 25 zetels
Waarden en normen, ethiek en moraal doen er weer toe in de politiek.

Nu is dan ook de tijd rijp om gemeenschapszin, modern gezinsbeleid, respect, fatsoen, solidariteit, omzien naar elkaar om te zetten in beleid en het vierde kabinet-Balkenende is daar met het regeerakkoord en het beleidsprogramma Samen werken, samen leven hard mee bezig Het is nu tijd voor concrete actie; wij mogen het tij niet laten verlopen.

Partij van de samenleving

CDA is een partij van de samenleving
Wij staan midden in de samenleving. Wij zijn geworteld in de verenigingen, in het vrijwilligerswerk. Uit elk onderzoek blijkt dat het CDA-leden en kiezers het meest actief zijn als vrijwilligers.

Jullie kennen ze wel uit eigen ervaring: die vrijwilligers op scholen, in buurthuizen, in bewonerscommissies, in de spitclubs. Onze leden en kiezers staan dicht bij burgers en weten wat er leeft. En weten wat er leeft is een absolute voorwaarde om politiek te kunnen bedrijven. Een partij mag zich immers nooit loszingen van de werkelijkheid van alledag.

Met burgers en hun organisaties en verenigingen in gesprek zijn en blijven is de basis van de politiek. En daarom zijn onze Gemeentelijke Afdelingen ook zo belangrijk. In maar liefst 458 gemeenten is het CDA vertegenwoordigd in de gemeenteraad en ook vaak in het bestuur, het college van B en W.
En in al die afdelingen onderhouden onze bestuurders, politici en kaderleden nauw contact met de lokale samenleving. Tijdens deze zomerschool krijgt u nog meer informatie over onze lokale basis.

Partij in actie

Het CDA wil een partij in actie
Daarop aansluitend: het CDA wil een partij in actie zijn. Op lokaal, provinciaal en landelijk niveau.
Wat mij betreft mag er wel een tandje bij kan als het om actiebereidheid gaat. . Minder staat, meer straat: wij mogen als CDA wel wat assertiever en initiatiefrijker worden als het gaat om politieke acties en initiatieven.
Er zijn volop kansen. Juist omdat wij zoveel contacten hebben in die lokale en provinciale samenleving kunnen wij vaker optrekken met verenigingen, wijkcomités.

Partij van debat

Het CDA is een partij van debat
Het zal jullie niet ontgaan zijn. Of het nu Elsevier, Vrij Nederland of het Financieel Dagblad is. De conclusie is dezelfde : Het CDA heeft politiek-inhoudelijk een voorsprong en heeft de laatste jaren de politieke agenda getoonzet.

Denk aan onze nadruk op gemeenschapszin (communitarisme), waarden en normen, op respect en solidariteit, op welvaart en zekerheid, onze inzet op een modern gezinsbeleid, onze nadruk op maximalisatie van de kosten van wonen, zorg en kinderen.

Wij hebben de politieke agenda gezet met de keuze voor de verdediging van de waarden van onze rechtsstaat, onze nadruk op een veeleisend integratiebeleid.

Wie het regeerakkoord naast ons verkiezingsprogramma Vertrouwen in Nederland, vertrouwen in elkaar legt ziet op praktisch alle onderdelen grote overeenkomsten.
En hoeveel van ons gedachtegoed en de uitwerking daarvan is niet te traceren in programmaâs van andere partijen?

Dat alles is natuurlijk niet zomaar uit de lucht komen vallen. Jarenlange inzet van Wetenschappelijk Instituut, fractie en partij en vooral de tientallen debatten die wij als partij de afgelopen 4 jaar met leden en maatschappelijke organisaties hebben gevoerd, hebben hun vruchten afgeworpen. En hebben ons gebracht waar wij nu staan.

Maar zoals ook bij elke sport geldt: je kunt nooit lang genieten van je koppositie want de concurrentie rukt op.
Met andere woorden: nu al moeten wij gaan werken aan de Agenda 2011. Welke themaâs zijn er nu n vooral straks die om een politiek antwoord vragen? Hoe kunnen wij verder gestalte geven aan een christen-democratisch beleid, nationaal en internationaal?.

Wat dat laatste betreft: het CDA was, is en blijft een Europese partij.

Omdat Europa ons welvaart en stabiliteit heeft gebracht maar ook omdat wij Europa als een waardengemeenschap zien.

Het CDA is een moderne partij

De tijd dat het CDA als een partij van grijze pakken werd gezien, is voorbij.
De laatste verkiezingscampagne heeft bewezen dat het CDA een moderne partij is. Een partij die oud en jong aanspreekt. En die daarbij moderne middelen inzet: internet, stemwijzers, kiezersonderzoek, Hyves-
Wist u dat Balkenende op Hyves al meer dan 100.000 vrienden heeft, meer dan welke politicus ook?
En denk eens aan de JP/Che shirts: een succesvol idee van onze jongerenorganisatie.

Ook als partij van het debat wil en zal het CDA meer gebruik maken van middelen als internet.

Partij voor jongeren

And last but not least: Het CDA is een partij voor jongeren

Wist u dat bij de laatste verkiezingen was het CDA zowel in de categorie 18=25-jarigen als in de categorie 25-34 de grootste partij met circa 30% van de stemmen, veel meer dan SP en PvdA.

En in de steden deden wij het met name goed onder studenten en andere jongeren; dat verklaart waarom wij bijvoorbeeld in studentensteden als Leiden en Groningen zo goed uit de bus kwamen.

Deze grote aantrekkingskracht van het CDA komt overeen met de uitkomsten in het laatste onderzoek God in Nederland uit 2006.

En ook u kent ze wel in uw eigen omgeving: steeds meer jongeren voelen zich aangetrokken tot religie, zingeving, immateriële waarden als respect, solidariteit, beschermwaardigheid van het leven.

Dat betekent niet dat zij kerkelijker worden. De maatschappelijke trend is dat het kerkbezoek stabiliseert of afneemt maar dat het aangesproken worden door zingeving, religie en christen-democratie toeneemt.

Actieve inzet voor het CDA

Beste mensen, Ik wil vandaag hier op jullie een beroep doen. Want het is natuurlijk een goede zaak als het CDA zo goed scoort onder jongeren, maar het zou nog veel beter en zelfs fantastisch zijn als jullie je op welke plek dan ook actief voor het CDA gaan inzetten.

Het CDA wil een partij zijn die staat voor de C en haar doorwerking in het beleid
Het CDA is een partij van de samenleving
Het CDA wil een partij in actie zijn
Het CDA wil een partij van debat zijn
Het CDA wil een moderne partij zijn.

Wij mogen trots zijn op wat is bereikt, maar wij zijn er nog niet. Niets is zo slecht in de politiek als zelfgenoegzaamheid en stilstand.

Wij gaan verder, maar dat kan niet zonder jullie. Jullie zijn e toekomst van het CDA en ik reken dan ook op jullie daadwerkelijke inzet.

Ik wens jullie een hele goede, en ook heel plezierige en gezellige zomerschool toe.