NEN


Domotica doorgedrongen in de bouw

vrijdag 24 augustus 2007, 15:08

Hoge kosten, moeizame standaardisatie en het niet aansluiten bij de doelgroepen hebben de ontwikkeling van domotica in de bouwwereld geen goed gedaan. Volgens Corien van Berlo van Stichting Smart Homes, komt daar langzaamaan verbetering in, al kan de samenwerking tussen woningcorporaties, architecten, aannemers en installateurs nog veel beter.

"Bij nieuwbouwprojecten zien bouwers domotica nu eindelijk als een vanzelfsprekendheid", aldus Van Berlo. Vooral bij nieuwe seniorenwoningen wordt meer rekening gehouden met installatie van technologie in de woning. Ouderen zijn nu nog steeds de belangrijkste doelgroep.
Nieuwe belangrijke groepen zijn volgens Van Berlo dementen, autisten, doven en blinden: "Iedereen die bouwt, heeft een maatschappelijke verantwoordelijkheid". Belangrijkste recente verbetering is volgens haar dat bouwers zich niet langer beperken tot NEN 1010, de norm die zijn oorsprong heeft in de jaren zestig. "NEN 1010 is opgesteld om de veiligheid van elektriciteitsinstallaties te garanderen, maar deze is natuurlijk gebaseerd op een beperkt aantal apparaten", stelt Van Berlo.

Beter communiceren
Inmiddels hebben mensen veel meer elektronische toepassingen in huis, zoals radio, tv, en pc, en hiervoor zijn meer contactdozen nodig. Domoticatoepassingen komen bij nieuwbouw vaak op de meerwerklijst terecht en kosten daardoor (te) veel. Van Berlo heeft het ideaal dat alle nieuw te bouwen woningen voorbereid zijn op allerlei mogelijke installaties.

Luc van Hese, adviseur zorg en diensten bij de Stichting Verpleging en Verzorging De Archipel, nuanceert dit enigszins. Draadloze toepassingen hebben in zijn ogen de toekomst. Om dergelijke (draadloze) systemen te realiseren is een goede samenwerking nodig tussen fabrikanten van energie- en automatiseringstechnologie, personen- en inbraakalarmering, toegangscontrole, branddetectie en zorgverbetering.

Smart Homes-directeur Van Berlo zag dat het afgelopen jaar al gebeuren: "De bouwkolommen werken nu meer als partners samen." Maar het kan beter. Dat geldt niet alleen voor de aanbieders van domoticatoepassingen onderling, ook de opdrachtgever moet beter communiceren met de architect, en de aannemer beter met de installateur.
De verantwoordelijkheid voor de inzet van domotica ligt bij de opdrachtgever, maar die geeft het volgens Van Berlo vaak uit handen. Woningbouwcorporaties moeten hun doel juist duidelijk maken aan de ontwerpers. Doen ze dit niet, dan laten architecten domotica helemaal links liggen. Van Berlo: "We hebben behoefte aan functionaliteit, niet aan een mooie verpakking."

Bron: Cobouw

Normen bij dit onderwerp

* NEN-EN 13321-2:2006 Open Data Communication in Building automation, Controls and Building Management - Home and Building Electronic Systems - Part 2: KNXnet/IP Communication
* NEN-EN-ISO 16484-2:2004 Gebouwautomatisering en beheersystemen (BACS) - Deel 2: Apparatuur

* NEN-EN-ISO 16484-3:2005 Gebouwenautomatisering en beheersystemen (BACS) - Deel 3: Functies

* NEN-ISO/IEC 14543-2-1:2006 Information technology - Home electronic system (HES) architecture - Part 2-1: Introduction and device modularity

zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
Digitalisering en automatisering in woningen NEN ElektroMail (Publicatie)