KNHS


Droom Huub van der Mark valt in duigen

26 augustus 2007


ERMELO (KNHS) Twee dagen had Huub van der Mark goed uitzicht op de hoogste trede van het erepodium tijdens het EK eventing voor Young Riders (16 t/m 21 jaar) te Blair Castle. Hij nam met Exquis Idem du Roc in dressuur een mooie voorsprong op de sterke concurrentie. De moeilijke cross werd zonder problemen overwonnen. Maar vanmorgen, de ochtend na de cross, viel de droom in duigen, aldus de 21-jarige ruiter uit Wijchen. Idem was niet fit om te springen. Met het uitvallen van Idem du Roc verloor ook het Nederlandse team uitzicht op een klassering.

-
Twee jaar lang bereidde Van der Mark zich voor op het optreden tijdens het EK voor Young Riders 2007, zijn laatste in deze leeftijdscategorie. Dankzij de komst van Idem du Roc in het afgelopen najaar maakte hij serieus kans op een medaille. Dit was mijn droom en ik was zo dicht bij de titel. We hadden Idem met moeite kunnen voorbrengen tijdens de veterinaire keuring, maar ik wil absoluut geen risico nemen. Hoe spijtig ik het ook vind: het belang van Idem gaat boven mijn geschiedenislijstje, aldus Van der Mark. Het lid van het Rabo Talententeam werd in Ede onlangs wel Nederlands kampioen in deze leeftijdcategorie.

Het Nederlandse team bestond in de Schotse heuvels uit slechts drie combinaties. Om een teamklassering te behalen kon het trio zich geen enkele misstap veroorloven. Na dressuur stond Nederland derde, na de moeilijke cross vijfde. Door het uitvallen van de kopman viel ook het team uit.

Ellen Kloos (Roosendaal) werd met debutant Bloms Rovano Rex 23e. De combinatie kreeg in de cross een weigering. Tosca v/d Peerdebos van Merel Blom (Breukelen) liep twee keer langs een hindernis en eindigde uiteindelijk op de 31e plaats.
De Young Riders uit Groot-Brittannië gaven in Blair Castle een fantastische demonstratie cross rijden, die hen goudl opleverde. De twintigjarige Duitse Sabrina Mertens won met Divolo de individuele titel.

Individueel klassement:


1. Sabrina Mertens (Dts)Divolo 44,2

2. Nicola Wilson (GBr) Oingy Boingy 51,4

3. Emily Galbraith (GBr)Crown Alliance 52,8
23. Ellen Kloos-Bloms Rovano Rex 87,8
31. Merel Blom -Tosca v/d Peerdebos 120,4

Landenklassement:


1. Groot-Brittannië 167,8

2. Zwitserland 216,6

3. Duitsland 244,0

Tekst: Petra Baas Foto: Eva Godefroy