Gemeente Hulst


Persbericht - 27.08.2007


2e onderzoek Rekenkamercommissie Hulst

De rekenkamercommissie Hulst heeft op 21 augustus 2007 de onderzoeksopzet voor zijn 2e onderzoek vastgesteld. Onderwerp van dat onderzoek is het subsidiebeleid van de gemeente Hulst. Er zijn bij de rekenkamercommissie geen concrete signalen binnengekomen over problemen met betrekking tot het subsidiebeleid. Het onderzoek is vooral ingegeven door het grote maatschappelijke en politieke belang van het subsidiebeleid.

Vier jaar na de harmonisatie van het subsidiebeleid en de invoering van de Subsidieverordening, vond de rekenkamercommissie Hulst het opportuun om te bekijken of de toen gestelde doelstellingen gehaald zijn en of de gemeenteraad met dit instrument sturing gegeven heeft aan het beleid. De gemeenteraad heeft daarbij recht en behoefte om meer inzicht te verkrijgen in de prestaties die geleverd worden voor de verleende subsidies.
Juist omdat het subsidiebeleid financieel en inhoudelijk een wezenlijk deel uitmaakt van de gemeentelijke begroting, is het van belang om een goed inzicht te hebben in de wijze waarop dit beleid in de praktijk uitwerkt. Er wordt binnen de gemeente Hulst ongeveer 4 miljoen euro op grond van het subsidiebeleid uitgegeven. Dat is ongeveer 10% van de gemeentelijke begroting.

Het is van belang dat dit geld op een efficiënte en effectieve wijze wordt besteed. Subsidies variëren daarbij van enkele euros tot tonnen euros.
Een deel van het gemeentelijke beleid wordt gerealiseerd via de activiteiten van organisaties die door de gemeente worden gesubsidieerd. De mate waarin met het subsidie-instrument wordt gestuurd, is daarmee in belangrijke mate bepalend voor de mate waarin de gemeentelijke doelen op de betreffende beleidsterreinen worden bereikt.
Het onderzoek heeft tot doel om inzicht te verkrijgen in de mate waarin het subsidie-instrument in de praktijk doeltreffend en doelmatig wordt ingezet in de gemeente Hulst. Afhankelijk van de uitkomsten van het onderzoek kunnen aanbevelingen worden gedaan ter verbetering van de inzet van het subsidie-instrument. Voor de gemeente is dit van belang vanuit de optiek van de optimalisering van het rendement van haar inspanningen en het bereiken van zijn beleidsdoelen.

Hoe vertalen de subsidieontvangers de door de gemeente(raad) gestelde doelen in hun activiteiten en op welke wijze leggen ze daar verantwoording voor af? Voor de inwoners van Hulst is dit van belang vanuit het streven naar optimale maatschappelijke effecten van het subsidiebeleid.
Binnen de verstrekte subsidies in 2005 en 2006 zullen diverse dossiers van een aantal instellingen onderzocht worden op de aanwezigheid van essentiële documenten en de wijze van uitvoering van het in de Subsidieverordening vastgestelde subsidiebeleid. Subsidies aan gemeenschappelijke regelingen worden buiten beschouwing gelaten. Enkel zogenaamde budgetsubsidies zullen worden onderzocht, omdat daar de koppeling te maken is tussen de verstrekte subsidie en de daarvoor uit te voeren acties en prestaties. Het onderzoek loopt volgens het algemene onderzoeksstappenplan zoals vastgesteld door de Rekenkamercommissie Hulst op 31 oktober 2006 in zijn missiedocument. Het onderzoek heeft een doorlooptijd van circa 6 maanden.
De bijbehorende onderzoeksopzet kunt u terugvinden op www.gemeentehulst.nl , in het menu onder bestuur commissies rekenkamercommissie.

---

Gemeente Hulst Team Communicatie
Micaëla Van Bunder.
Tel : 0114-389136
Gsm : 06-51427331
Fax : 0114-314627
Email: communicatie@gemeentehulst.nl