Lucentis nu ook bij privéklinieken vergoed

28/08/2007 08:45



Nederlandse Zorgautoriteit (NZa)



Ook Zelfstandige Behandel Centra (ZBC's) krijgen het geneesmiddel Lucentis vanaf 1 september aanstaande vergoed. Dat heeft de Raad van Bestuur van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) gisteren besloten. Het geneesmiddel wordt ingezet bij bepaalde vormen van de ziekte 'maculadegeneratie', kortweg 'MD', een oogaandoening waardoor de gezichtsscherpte afneemt.

Ziekenhuizen konden al eerder gebruik maken van het middel, omdat de NZa Lucentis 4 juni jongstleden al op de lijst dure geneesmiddelen zette en het ziekenhuizen zo mogelijk maakte het middel te declareren. Voor ZBC's duurde dat langer, omdat de technisch-administratieve regeling voor vergoeding ervan ingewikkelder ligt. Naast de ziekenhuizen krijgen nu ook de ZBC's het middel vergoed. De gisteren goedgekeurde regeling is tijdelijk, tot de officiële DBC voor Lucentis in april 2008 wordt ingevoerd, maar daar hebben consumenten geen last van. Mensen met de zogenaamde 'natte vorm' van MD kunnen voortaan vragen naar behandeling met het middel Lucentis, in zowel ziekenhuizen als bij privéklinieken.

Oogartsen maken nu op vrij grote schaal gebruik van het middel Avastin, dat is geregistreerd voor de behandeling van kanker aan de dikke darm. Dit geneesmiddel blijkt ook effectief tegen bepaalde aandoeningen van MD, maar is nog niet als zodanig geregistreerd. De NZa dringt er vanuit doelmatigheidsoogpunt dan ook op aan Avastin zo spoedig mogelijk te laten registreren, aangezien de kosten ervan fors lager liggen dan van Lucentis.





http://www.nza.nl

http://www.nza.nl