AutoRai

De nieuwe Jaguar XF komt tot leven

(8/28/2007)
Door het conventionele uit te dagen, slaagt de nieuwe Jaguar XF er op geheel eigen wijze in de stijl en prestaties van een sportauto te koppelen aan het raffinement, de ruimte en het gebruiksgemak van een luxe saloon. Voor Jaguar begint hiermee een nieuw tijdperk.

De XF: een opvallend en sierlijk voorbeeld van de gedurfde nieuwe designrichting van Jaguar, met rijeigenschappen die alle verwachtingen overtreffen. Een zelfverzekerd en ingetogen uiterlijk, gekoppeld aan sublieme prestaties en volledige controle.

De nieuwe Jaguar XF past volledig in de filosofie van Jaguar van âbeautiful, fast carsâ, maar gaat verder, en voegt aan het merk een geheel nieuwe dimensie toe. De vierdeurs XF heeft de opwindende uitstraling van een coupé, maar biedt voldoende ruimte aan vijf volwassenen, in een interieur waarin eigentijdse accenten volmaakt in harmonie zijn met de unieke ambiance van een Jaguar.

Behalve door veel ruimte wordt de ambiance in het interieur van de nieuwe XF bepaald door handmatig vakwerk, hoogwaardige materialen, een doordacht instrumentarium en rustgevende sfeerverlichting. Door een scherp oog voor detail is het interieur van de XF toonaangevend op het gebied van raffinement, terwijl de intelligent toegepaste technologie en intuïtieve Touch Screen-bediening een geheel nieuwe betekenis geven aan de begrippen comfort en gebruiksgemak.

De XF is uitgerust met een shift-by-wire transmissie, gecombineerd met Jaguar Sequential ShiftTM. Dit systeem heeft zich bij enthousiaste eigenaren van de XK inmiddels ruimschoots bewezen, en wordt nu voor het eerst ook toegepast in een saloon. Met shift-by-wire worden mechanische verbindingen vervangen door elektronische signalen, zodat de XF snel en uiterst soepel schakelt â zelfs nog sneller dan de veelgeprezen transmissie van de XK.

Jaguar Sequential ShiftTM biedt de bestuurder de mogelijkheid handmatig te schakelen met behulp van de schakelbediening aan het stuurwiel. Daarnaast biedt JaguarDrive ControlTM de keuze uit verschillende schakelprogramma's, waaronder Dynamic en Winter, die eveneens invloed hebben op de respons van het gaspedaal en het Dynamic Stability Control, zodat de auto altijd optimaal reageert op uw stemming en de rijomstandigheden.

Het meest bijzondere kenmerk van de transmissie van de XF is echter de compleet nieuwe JaguarDrive SelectorTM â een wereldprimeur. Deze draaibare schakelinterface combineert een intuïtieve en exacte bediening met uiterst compacte afmetingen, zodat de interieurruimte ten volle kan worden benut voor extra opbergmogelijkheden.

Maar er zijn meer innovatieve functies die voor een verrassend accent zorgen. Zo blijven de ventilatieopeningen van de airconditioning in het dashboard verborgen totdat de motor wordt gestart. Op dat moment draaien ze op elegante wijze open. Een andere nieuwe technologie â JaguarSense^TM â omvat sensorbediening voor de interieurverlichting en het dashboardkastje.

Het audiosysteem van de XF omvat minimaal acht speakers. Voor de topmodellen in de reeks ontwikkelde Jaguar in samenwerking met het vooraanstaande Bowers & Wilkins een premium audiosysteem. Tot de opties voor de radio behoort nu Digital Audio Broadcasting (DAB). Standaard is de Bluetooth(TM)-telefoonsysteemvoorziening aanwezig, optioneel wordt de mogelijkheid geboden een iPod(TM) of andere MP3-speler aan te sluiten en via het Touch Screen te bedienen. Daarnaast kan nog een tweede externe geluidsbron op het systeem worden aangesloten.

Om functies van het audiosysteem en de telefoon via gesproken commando's te kunnen bedienen, is de XF leverbaar met JaguarVoice^TM. Andere innovatieve functies zijn onder andere de Blind Spot Monitor, Park Distance Control voor en achter, de achteruitrijcamera, Adaptive Cruise Control, de automatische snelheidsbegrenzer, het bandenspanningswaarschuwingssysteem en de elektrisch bedienbare parkeerrem.

Mick Mohan, XF Chief Programme Engineer:âHet interieur van de XF is een voortreffelijke combinatie van stijl en doordachte details. Het zit vol met innovatieve en unieke functies. Met een slimme technische oplossing als de JaguarDrive SelectorTM en de vloeiende efficiency van de draaiende ventilatieopeningen bewijst de XF dat vorm en functie in volmaakte harmonie naast elkaar kunnen bestaan.â

De nieuwe Jaguar XF onderscheidt zich vooral door excellente techniek en zijn uitzonderlijke torsiestijfheid. De geavanceerde carrosserie is vervaardigd uit hightech materialen, waarbij gebruik is gemaakt van de modernste ontwerp- en productietechnieken. De daardoor ontstane combinatie van maximale stevigheid en een minimaal gewicht is cruciaal voor de superieure prestaties van de XF, en voor het raffinement en de efficiency van de V6- en V8-motoren. Tot de leverbare motoren behoort onder meer de meest geruisloze dieselmotor in dit segment, alsmede een Supercharged V8-motor die garant staat voor een uitzonderlijk prestatiepotentieel.

De torsiestijfheid van de nieuwe Jaguar XF is toonaangevend in zijn klasse, terwijl de relatief grote spoorbreedte leidt tot uitgelezen rijeigenschappen. Deze elementen vormen de basis voor een dynamisch karakter dat volledig op de bestuurder is gericht, maar dat tegelijkertijd even comfortabel als verfijnd is. De XF maakt de door het uiterlijk gewekte hoge verwachtingen volledig waar, door de eigenschappen van een sportauto te verenigen met die van een luxueuze reisauto.

DE JAGUAR XF IN HET KORT

â De XF is een vierdeurs Jaguar die het uiterlijk en prestatiepotentieel van een sportauto combineert met het raffinement, de ruimte en het gebruiksgemak van een luxueuze saloon.

â De styling van het exterieur van de XF is de eerste belichaming van de nieuwe designrichting van Jaguar in een saloon. Het interieur is even opwindend en gedurfd als het exterieur, en biedt daarmee een eigentijdse, luxueuze omgeving voor alle inzittenden.

â Onder de coupé-achtige vormen van de XF schuilt een zee aan ruimte: het interieur biedt comfortabel plaats aan vijf volwassenen. Daarnaast zijn er talloze opbergmogelijkheden, alsmede een bagageruimte met een inhoud van 540 liter*. Bovendien is er de mogelijkheid het laadvolume met nog eens 420 liter te vergroten door de achterbank neer te klappen.

â Het vakmanschap van Jaguar bezorgt de XF een eigentijdse uitstraling. Een geraffineerd instrumentarium, een Touch Screen, moderne materialen en vormen gaan samen met talloze verrassende accenten. Zo ziet de bestuurder bij het instappen als eerste de rood verlichte startknop, die als een hartslag pulseert. Na het starten van de motor komt de JaguarDrive SelectorTM omhoog tot in de handpalm, terwijl tegelijkertijd de ventilatieopeningen zich met een sierlijke draaibeweging openen. De XF komt tot leven.

â Met de beste torsiestijfheid in zijn klasse staat de XF garant voor raffinement en dynamiek â ter versterking van de op de bestuurder gerichte, maar ook opvallend comfortabele rijeigenschappen.

â Bij de introductie van de XF is een reeks van vier verschillende motoren leverbaar, alle in combinatie met de beproefde zestrapsautomaat, met schakelpaddles aan het stuurwiel om ook handmatig te kunnen schakelen (Jaguar Sequential ShiftTM):


- 2.7 liter V6 diesel: 0 - 100 km/u in slechts 8,2 seconden en een topsnelheid van 229 km/u;


- 3.0 liter V6 benzine: 0 - 100 km/u in 8,3 seconden en een topsnelheid van 237 km/u;


- 4.2 liter V8 benzine: 0 - 100 km/u in 6,5 seconden en een elektronisch begrensde topsnelheid van 250 km/u;


- 4.2 S/C V8 benzine: 0 - 100 km/u in 5,4 seconden en een elektronisch begrensde topsnelheid van 250 km/u.

â De nieuwe XF is voorzien van diverse hulpsystemen, zoals Electronic Brake Assist, Electronic Brakeforce Distribution, antiblokkeerremsysteem (ABS), Dynamic Stability Control, Cornering Brake Control, en Engine Drag Torque Control. Daarbij is de XF de eerste Jaguar die kan beschikken over Understeer Control Logic, een systeem dat helpt de auto af te remmen om de grip van de voorwielen te herstellen op het moment dat de situatie daarom vraagt.

â Tot de overige hulpsystemen van de XF behoren onder meer de Blind Spot Monitor, Park Distance Control voor en achter, de achteruitrijcamera, Adaptive Cruise Control, de automatische snelheidsbegrenzer en het bandenspanningswaarschuwingssysteem. De Bluetooth(TM)-telefoonsysteemvoorziening, de aansluiting voor een iPod(TM) of andere MP3-speler, Jaguar Voice⢠en een cd-speler of cd-wisselaar voor zes cdâs zorgen daarbij voor volmaakt reiscomfort.

â Voor de XF zijn drie verschillende audiosystemen leverbaar, die alle via het Touch Screen worden bediend. Top van de reeks is het optionele Bowers & Wilkins 440W Premium Sound System, dat garant staat voor een buitengewoon heldere en rijke geluidsweergave. Het Surround Sound Systeem is door de geluidstechnici van Bowers & Wilkins volledig ontwikkeld en afgestemd op het interieur van de XF en onderscheidt zich dan ook met een even krachtig als sprankelend geluid.

â Als eerste saloon van Jaguar is de XF uitgerust met het nieuwe Pedestrian Contact Sensing System. Dit zorgt voor een grote mate van veiligheid voor voetgangers, aangezien de motorkap bij een aanrijding omhoog komt om ruimte vrij te maken tussen de carrosserie en harde onderdelen van de motor.

â Voor de XF zijn drie uitrustingsniveaus beschikbaar. De XF Luxury is leverbaar met een V6-benzine- of dieselmotor, terwijl voor de XF Premium Luxury ook de V8-benzinemotor leverbaar is. De XF SV8 beschikt tot slot over de Supercharged V8-benzinemotor.

â De nieuwe Jaguar XF kan vanaf nu worden besteld. In maart 2008 zullen de eerste autoâs aan klanten worden geleverd.


* In combinatie met het Jaguar Tyre Repair System. Met het ruimtebesparende reservewiel bedraagt het laadvolume 500 liter.

De nieuwe Jaguar XF vormt voor Jaguar een belangrijke mijlpaal. Dit model weerspiegelt de toekomstvisie van het merk â een visie die recht doet aan alles wat Jaguar altijd bijzonder heeft gemaakt.

De XF is meer dan alleen een prachtige Jaguar. Het nieuwe model speelt ook in op de ratio van klanten van alle leeftijden, kritische autoliefhebbers die ook van een premium merk value for money verwachten. De prijsstelling is voor elke uitvoering dan ook bijzonder concurrerend, ondanks de uitgebreide standaarduitrustingen en de talloze geavanceerde technologieën.

Ook zakelijk is de Jaguar XF een verantwoorde keuze. Met de te verwachten hoge restwaardes en de concurrerende emissieniveaus zal de XF een interessant alternatief zijn voor zakelijke rijders en fleetowners.

Als een van de meest aantrekkelijke, technisch geavanceerde en op de bestuurder gerichte saloons die Jaguar ooit maakte, staat de XF symbool voor de eigenzinnige toekomstvisie van het merk. Het design is volledig nieuw, terwijl het prestatiepotentieel en de rijeigenschappen volledig aansluiten bij het sportieve uiterlijk, en dit in zeker opzicht zelfs overvleugelen. Ook wat betreft geavanceerde technologie en inventieve bedieningssystemen staat de nieuwe XF in zijn klasse op eenzame hoogte. Dit is de toekomst, nu.