Provincie Noord-Brabant

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten d.d. 28 augustus  |
|2007                                              |


1. Rampenbestrijding
De drie Brabantse veiligheidsregio's hebben voortgang geboekt bij hun voorbereidingen voor de rampenbestrijding. Dit betreft de planvorming, samenwerking en het oefenen. Maar het blijkt ook dat er nog extra inspanningen nodig zijn rondom alarmeringsprocedures, opschaling, beschikbaarheid van functionarissen, cöordinatie en informatievoorziening. Dat blijkt uit de bestuurlijke rapportage rampenbestrijding die GS aan de minister van Binnenlandse Zaken en de statencommissie Bestuur en Middelen zenden. De rapportage is gebaseerd op evaluaties van incidenten, bestuurlijke rapportages en rapporten van de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid. De veiligheidsregio's moeten in 2010 voldoen aan alle basiseisen.

2. Subsidieregeling voor plattelandsontwikkeling
De subsidieregeling voor plattelandsontwikkeling (POP) wordt aangepast. Deze subsidieregeling maakt gebruik van Europese middelen en de regeling wordt aangepast zodat zij eenvoudiger wordt. Ook gelden er maxima voor de overheidsbijdrage in een project (50%). GS vragen de minister van LNV in te stemmen met de wijziging van de regeling.

3. Landbouw innovatie
De provincie Noord-Brabant en de Zuidelijke Land- en Tuinbouw Organisatie (ZLTO) zetten op 30 augustus 2007 hun handtekening onder het programma 'Landbouw Innovatie Brabant (LIB)' voor de periode 2008-2011. Gezamenlijk wordt E3 miljoen ingezet om een innovatie-impuls te creëren van E30 miljoen in de Brabantse land- en tuinbouw. De provincie Noord-Brabant en de ZLTO stimuleren op deze manier innovaties in de sector, die zich daardoor ook in de toekomst verder kan ontplooien en duurzaam ontwikkelen. In de afgelopen LIB-periode 2004-2007 zijn al meer dan 150 projecten uitgevoerd, waarvan 40 in de biologische sector. Deze hadden een directe innovatieve impuls voor het landelijk gebied van bijna E33 miljoen. Totaal waren daarbij 5.000 landbouwbedrijven betrokken. Voor verlenging van het LIB hebben Gedeputeerde Staten de beleidsregels aangepast op basis waarvan de LIB-subsidies worden verleend.

4. Voortgangsrapport intensieve veehouderij
Tot heden zijn in Brabant drie intensieve veebedrijven daadwerkelijk verplaatst, met 60 kandidaten is een koopovereenkomst gesloten, bij 15 daarvan is de akte van de eigendomsoverdracht gepasseerd. Dat blijkt uit het zesde voortgangsrapport intensieve veehouderij, dat door GS is vastgesteld. Het rapport geeft informatie over o.a. de verplaatsing en beëindiging van veehouderijbedrijven en de totstandkoming van landbouwontwikkelingsgebieden. In het verslag staat dat er vaart zit in de ontwikkeling van nieuwe integrale bestemmingsplannen voor het buitengebied. Voor de verplaatsing van bedrijven is door de provincie E64,75 miljoen beschikbaar, met het rijk zijn daarnaast afspraken gemaakt over een bijdrage van E30,7 miljoen. Met dit budget kunnen 95 intensieve veehouderijen worden verplaatst.

5. Statenvragen vergunningen Aldenzee
De milieuvergunning die de gemeente Deurne heeft verleend aan scharrelvarkenshouderij Aldenzee is niet illegaal. Daarom is er geen grond om een verleende natuurbeschermingswetvergunning in te trekken. Dat antwoorden GS op vragen van het lid van Provinciale Staten, mevr. Verstappen namens de statenfractie van de Partij voor de Dieren.

6. Richtlijnen milieueffectrapportages waterwinningen
Brabant Water wil de bestaande middeldiepe waterwinning bij Budel verplaatsen naar de bestaande middeldiepe winning Aalsterweg te Eindhoven. Voornemen is verder om een deel van de diepe winning in Nuland te verplaatsen naar het diepe watervoerende pakket te Budel. Voor beide verplaatsingen geldt de milieu-effectrapportage (MER) plicht. GS hebben daarvoor de richtlijnen vastgesteld.


7. Overdiepse polder
De uitvoering van de studie voor rivierverruiming bij de Overdiepse polder verloopt volgens planning. Het komende half jaar wordt een voorkeursalternatief uitgewerkt en het is de bedoeling dat de minister van Verkeer en Waterstaat begin 2008 een projectadvies ontvangt. Dat blijkt uit de voortgangsrapportage die GS aan de statencommissie voor Ruimte en Milieu en de minster van Verkeer en Waterstaat zenden.

8. Bestuurlijk werkbezoek Jiangsu
Van 8 tot 16 september bezoekt een uitgebreide delegatie uit Brabant de Chinese zusterprovincie Jiangsu. In dezelfde periode zal Het Brabants Orkest op uitnodiging van Jiangsu een concerttour verzorgen. De bestuurlijke delegatie bestaat uit de Commissaris van de Koningin, gedeputeerde mevr. Moons alsmede burgemeesters en wethouders van Eindhoven, Breda, Tilburg, Helmond en 's-Hertogenbosch en ambtelijke ondersteuning. Daarnaast nemen onder meer vertegenwoordigers van 22 Brabantse ondernemingen en van Fontys, Avans, de HAS en de Universiteit van Tilburg aan de missie deel. Er wordt een memorandum of understanding door de Provincie Noord-Brabant getekend om de vriendschap en samenwerking met Jiangsu te bevestigen.

9. Armoedebestrijding
20 projecten ontvangen bij elkaar E997.997,75 aan cofinanciering in het kader van het fonds Armoedebestrijding 2007. Dat hebben GS besloten. In de nieuwe bestuursperiode zal de provincie zich richten op het bieden van perspectief op participatie en zal geen nieuwe subsidietranche beschikbaar zijn.

10. Antidiscriminatie
Gedeputeerde mw. S.C. van Haaften-Harkema is gemachtigd een convenant te ondertekenen met de minister voor Wonen, Wijken en Integratie, waarin Gedeputeerde Staten zich committeren om in de periode 2007-2008 een Brabantse infrastructuur voor discriminatie tot stand te brengen. De rijksbijdrage van E386.558,- is beschikbaar gesteld voor drie regionale antidiscriminatiebureau's.

11. Museumbeleid
De ambitie en de maatschappelijke verantwoordelijkheid de Brabantse geschiedenis zichtbaar te maken en te verbinden met het heden en de toekomst en de ambitie om te stimuleren dat de Brabantse musea een trefpunt zijn voor de samenleving en er verbanden ontstaan tussen musea en partners binnen en buiten de cultuursector. Dat zijn de uitgangspunten voor het provinciaal museumbeleid 2008-2011 waarvoor verschillende middelen zullen worden ingezet. Daarnaast blijft de taak het Noordbrabants Museum en de provinciale steunfunctie voor musea te subsidiëren.
Gedeputeerde Staten hebben het beleidsplan vastgesteld en voorgelegd aan Provinciale Staten.


12. Treinincident Tilburg
GS nemen kennis van een brief van de provincie Zuid-Holland aan minister C. Eurlings. Hierin pleit men voor de aanleg van een goederenspoorlijn van Rotterdam naar Belgie (RoBel-spoorlijn). Dit is een duurzame oplossing voor het vervoer van gevaarlijke stoffen. Noord-Brabant steunt dit standpunt. Beide provincies hebben de minister aangesproken op het treinincident bij Tilburg begin augustus. Ondanks de opening van de Betuwelijn twijfelen de provincies eraan of de risico's van gevaarlijke stoffen op de Brabantroute afnemen, ondanks diverse toezeggingen.

13. Varen doe je samen
De provincie Noord-Brabant ondertekent het convenant 'Varen doe je samen' van het Interprovinciaal Overleg (IPO) op 4 september tijdens de Hiswa. Men streeft naar een grotere verkeersveiligheid, vooral tussen beroeps- en pleziervaart, op het water.

14. Samenwerking provincie en regio Eindhoven
De provincie wil haar samenwerking met het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven vernieuwen en verdiepen. Die intentie hebben Gedeputeerde Staten uitgesproken. Dit betreft de inhoudelijke, procesmatige en financïele samenwerking op het terrein van verkeer en vervoer, ruimtelijke ordening en mogelijk andere terreinen. Daarvoor wordt een bestuurlijke overeenkomst voorbereid.

15. Algemene subsidieverordening
De algemene subsidieverordening wordt eenvoudiger en makkelijker te hanteren. De subsidieverordening geeft de voorwaarden waaronder de provincie subsidie verleent en de regels waaraan subsidieverzoeken moeten voldoen. De vereenvoudiging moet leiden tot lastenvereenvoudiging bij aanvragers en de provincie zélf. Ook worden enkele knelpunten opgelost. Gedeputeerde Staten zenden een ontwerp-statenvoorstel toe aan de statencommissie voor Bestuur en Middelen.

16. Ruimtelijke plannen
Gedeputeerde staten verlenen op grond van artikel 19 WRO een verklaring van geen bezwaar aan de gemeente Alphen-Chaam voor het realiseren van twee woningen aan de Galderseweg 50; de gemeente Hilvarenbeek voor de realisatie van een winkelcentrum met woningen tussen Gelderstraat en Diessenseweg en voor de realisering van een jongerencentrum aan de Bukkumweg; de gemeente Bergeijk voor de bouw van een dubbele garage aan de Broekhovenseweg 11 te Riethoven; de gemeente Geldrop-Mierlo voor het uitbreiden en verbouwen van een groepsaccommodatie aan de Weijer 18; de gemeente Roosendaal voor de vestiging van een medisch centrum aan de Marnixlaan 2; de gemeente Vught voor de bouw van een appartementencomplex met parkeergarage aan de Wolfskamerweg; de gemeente Bladel voor de uitbreiding van een restaurant en de afsplitsing van een hotel aan de Europalaan 75-77 te Bladel.


---- --