Gemeente Oirschot

Politie BOS werkt samen met groene BOAs

De politie-afdeling Best-Oirschot-Son en Breugel (BOS) werkt op milieugebied samen met Buitengewone Opsporings Ambtenaren, de zogenoemde groene BOAs. Zij werken meestal als jachtopzichter of als bos-, duin- of natuurwachter. Groene BOAs houden toezicht in de buitengebieden en hebben specifieke kennis van de natuur en de groene wetgeving, oftewel de Flora en Faunawet.

Groene BOAs
De groene BOAs werken nauw samen met de politie. Zij observeren en rapporteren aan de lokale politie. In heel Zuidoost-Brabant werken enkele tientallen groene BOAs. In de politie-afdeling Best-Oirschot-Son en Breugel zijn er drie actief. Daarnaast zijn er nog eens drie BOAs die hun werkgebied niet binnen BOS hebben liggen, maar wel ondersteuning leveren bij projecten. Groene BOAs hebben een speciale opleiding gevolgd en hebben meestal veel affiniteit met milieu. Ze hebben een opsporingsbevoegdheid voor een aangewezen gebied en worden aangestuurd door de lokale politie. Het zijn vrijwilligers of ze zijn werkzaam bij organisaties als Natuurmonumenten of het Brabants Landschap.

Werkzaamheden
Groene BOAs zijn onder meer alert op het illegaal vangen van beschermde vogels, stropen, het wegnemen van beschermde planten en het ringen van vogels. Ze hebben een belangrijke oog- en oorfunctie. Ze kennen de buitengebieden op hun duimpje en zien en horen veel. Met enige regelmaat gaan de groene BOAs met de politie in Best-Oirschot-Son en Breugel te veld. In dit samenwerkingsverband wordt projectmatig gewerkt om bepaalde overlast, zoals crossen met motoren, tegen te gaan. Ook treden ze op tegen stroperij en illegaal vissen. Natuurlijk is de politie bij dergelijke zaken ook zeer geholpen met informatie van burgers die iets verdachts hebben gezien. Tips kunnen altijd doorgegeven worden aan de politie in BOS via 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem (0800-7000).

Samenwerking met Regionaal Milieuteam
De politie in Best-Oirschot-Son en Breugel heeft samen met de groene BOAs op lokaal niveau de taak om eenvoudige milieuzaken aan te pakken. De zwaardere milieudelicten worden door het Regionaal Milieu Team (RMT) van het korps Brabant Zuid-Oost opgepakt. Voorbeelden daarvan zijn illegale dumpingen van chemisch afval, handel in afvalstoffen, illegale inrichtingen bij bedrijven, stelselmatige stroperij en illegale jachtpraktijken. Het RMT spoort zelf op en onderzoekt ook signalen van de groene BOAs. De oog- en oorfunctie van deze BOAs is dus ook voor het RMT van groot belang.