Zonnebloem maakt taboe rond eenzaamheid bespreekbaar

28/08/2007 14:54



Nationale Vereniging de Zonnebloem



Breda, 28 augustus 2007

Boek 'Zicht op eenzaamheid': 30% Nederlandse volwassenen matig tot sterk eenzaam Zonnebloem maakt taboe rond eenzaamheid bespreekbaar

In samenwerking met de Vrije Universiteit Amsterdam organiseert Nationale Vereniging de Zonnebloem op 3 september a.s. in Amersfoort de conferentie 'Zicht op eenzaamheid' rondom de presentatie van het gelijknamige boek van de VU-wetenschappers Jenny de Jong Gierveld en Theo van Tilburg. Een boek waaruit niet alleen blijkt dat 30% van de Nederlandse volwassenen (ongeveer 3,5 miljoen mensen) zich eenzaam voelt, maar ook dat eenzaamheid nog steeds een taboe is. Het boek geeft handvatten om eenzaamheid bespreekbaar te maken en biedt oplossingsmethoden die gebruikt kunnen worden door eenzame mensen zelf, door hun omgeving en door eventuele hulpverleners.

Uit het boek 'Zicht op eenzaamheid' blijkt dat ongeveer 10% van de volwassenen zich sterk eenzaam voelt. Daarnaast heeft 20% matige eenzaamheidsgevoelens. Eenzaamheid komt in alle bevolkingsgroepen voor. Het minst eenzaam zijn jonge gehuwde mannen en vrouwen (4%) en het meest eenzaam zijn gescheiden vrouwen van middelbare leeftijd (26%). Eenzaamheidsonderzoek is niet eenvoudig omdat het een complex verschijnsel is maar ook omdat er een taboe rust op eenzaamheid. Mensen geven niet gemakkelijk toe dat ze eenzaam zijn omdat dit wordt ervaren als sociaal falen. Het bespreekbaar maken van gevoelens van eenzaamheid is echter het begin van de oplossing.

Probleemoplossing
Eenzame mensen kunnen er zelf aan werken om eenzaamheid op te lossen door actief te zijn in het vergroten van het aantal relaties dat ze hebben, de kwaliteit ervan te verbeteren of hun wensen ten aanzien van relaties aan te passen aan de realiteit. Ook sociale participatie en met name een actieve inzet in een vrijwilligersorganisatie zoals het regelmatig bezoeken van zieken en gehandicapten voor een organisatie als de Zonnebloem draagt bij tot vermindering van eenzaamheid. De onderlinge samenwerking tussen de vrijwilligers leidt veelal tot het ontstaan van nieuwe banden. En het vrijwilligerswerk is met name van groot belang voor de mensen die door de vrijwilligers worden geholpen. Voor mensen die door fysieke beperkingen aan huis gebonden zijn, biedt het regelmatig bezoek van de vrijwilliger, en de daaruit voortvloeiende uitstapjes, een uitbreiding van het sociale netwerk met de mogelijkheid tot het aangaan van betekenisvolle relaties met een of meer mensen.

Conferentie 'Zicht op eenzaamheid'
Onder leiding van dagvoorzitter Astrid Joosten ontzenuwen Jenny de Jong Gierveld en Theo van Tilburg tijdens de conferentie de vooroordelen die er bestaan rondom het verschijnsel eenzaamheid. Een aantal ervaringsdeskundigen toetsen vervolgens de wetenschappelijke inzichten aan hun dagelijkse praktijk. De conferentie is bedoeld voor iedereen die privé, als vrijwilliger of beroepsmatig geïnteresseerd is in de mogelijkheden die elk mens heeft om te helpen eenzaamheid in zijn naaste omgeving te beperken of voorkómen.

Organisatie
De organisatie van de conferentie 'Zicht op eenzaamheid' is in handen van Nationale Vereniging de Zonnebloem. De conferentie maakt deel uit van de campagne 'De Zonnebloem kleurt je wereld' waarmee aandacht gevraagd wordt voor de bijdrage van het huisbezoek door de 40.000 Zonnebloemvrijwilligers aan het voorkómen en verminderen van eenzaamheid onder een belangrijke risicogroep namelijk mensen met fysieke beperkingen door ziekte, leeftijd of handicap.

Inhoud boek 'Zicht op eenzaamheid'
Een groep van onderzoekers van de Vrije Universiteit houdt zich al jarenlang bezig onderzoek naar eenzaamheid in Nederland. De resultaten van al het onderzoek zijn kort en bondig verwerkt in het boek 'Zicht op eenzaamheid', onder redactie van prof.dr. Jenny de Jong Gierveld, emeritus hoogleraar Sociologie en prof. dr. Theo van Tilburg, hoogleraar Sociale Gerontologie. Deel 1 van dit boek gaat in op zaken als: Wat is eenzaamheid? Welke typen van eenzaamheid kunnen we onderscheiden? Hoe vaak komt eenzaamheid voor in ons land? Deel 2 beschrijft welke factoren kunnen verklaren dat mensen zich eenzaam voelen. Heeft eenzaamheid te maken met het aantal vrienden en kennissen dat men heeft? Heeft eenzaamheid te maken met de buurt waarin we wonen? Wat zijn de risicogroepen voor eenzaamheid? Deel 3 is gericht op vragen rond het voorkómen, oplossen of verwerken van eenzaamheid. Hoe kunnen we eenzaamheid vóór blijven? En als iemand eenzaam is, hoe kan eenzaamheid dan worden opgelost? Daarbij komt aan de orde wat mensen zelf kunnen doen om een situatie van eenzaamheid te boven te komen. En ook wat de omgeving - familieleden, vrienden en kennissen - kan betekenen voor een eenzame man of vrouw. Evenals de mogelijkheden van eenzaamheidsinterventies door hulpverleners. Het boek wordt uitgegeven door wetenschappelijke uitgeverij Koninklijke Van Gorcum.





http://www.zonnebloem.nl