Provincie Friesland
-gezamenlijk persbericht van de provincies Drenthe, Groningen, Fryslân, en de gemeenten Leeuwarden en Groningen.-

Inzet op versterken van de culturele dynamiek

Noordelijke cultuurvisie 2009-2012 vastgesteld

Vandaag is 'Grenzen overschrijden' ,de cultuurvisie Noord-Nederland 2009-2012 vastgesteld. 'Grenzen overschrijden' is een visiedocument van het noordelijk landsdeel waarin de steden Groningen en Leeuwarden en de provincies Groningen, Fryslân en Drenthe de gezamenlijke culturele ambities voor de periode 2009-2012 vastgelegd hebben. Op basis van dit document maakt het Noorden afspraken met het Rijk over de verdeling van de verantwoordelijkheden en financiële inzet in het kader van de nieuwe Rijkscultuurnota. In de periode 2009-2012 willen de betrokken overheden de culturele dynamiek blijven stimuleren. De partijen zien nieuwe kansen door het koppelen van initiatieven die spelen op het snijvlak van de thema's Dynamiek, Internationalisering en Cultuur & Economie.

Aan de culturele instellingen van het Noorden is het afgelopen jaar gevraagd mee te denken over de toekomst van de culturele infrastructuur in Noord- Nederland. De uitkomsten van deze overleggen zijn een belangrijk ingrediënt geweest voor het opstellen van de cultuurvisie.

Het Noorden opteert voor een Investeringsprogramma Cultuur, gericht op het versterken van de bestaande culturele infrastructuur, het verbeteren van de marketing en deskundigheidsbevordering. Dit programma moet resulteren in een herverdeling van de huidige rijksmiddelen, aangezien de Randstad momenteel in verhouding tot de overige landsdelen onevenredig veel subsidiegeld ontvangt. Dat is het ontluisterende beeld van het recente onderzoek van Van Deijck-Hofmeester e.a. over de spreiding van cultuurmiddelen over Nederland. Gezien de artistieke kwaliteiten en dynamiek in de regio's is deze verhouding niet te rechtvaardigen.
Van regionale spreiding, komt ondanks alle mooie voornemens uit het verleden, weinig tot niks terecht. Het investeringsprogramma Cultuur moet hier verandering in brengen. De minister heeft aangegeven een inspanningsverplichting te voelen om te werken aan meer regionale spreiding.

De komende periode zal landsdeel Noord inhoudelijk aandacht blijven vragen bij de minister voor haar visie en haar claim voor een investeringsprogramma cultuur. Het landsdeel Noord zal hierbij de nadruk vestigen op een zo evenwichtig mogelijke spreiding van de instellingen.

Noot voor de pers:
voor meer informatie kunt u contact opnemen met de provincie Groningen, afdeling Communicatie en Kabinet, Wim Trip: (050) 316 4129.

---- --