Gemeente Alphen aan den Rijn

deuren in Eikenlaan

Aldi sluit deuren in Eikenlaan

Gemeente rekent op alternatieve locatie voor Aldi

Wethouder Stan Lyczak (ruimtelijke ordening) rekent erop dat de Aldi voor 28 september een oplossing heeft voor een vestiging in Alphen aan den Rijn. Wij hebben de afgelopen periode dat de Aldi onterecht aan de Eikenlaan zat, diverse mogelijkheden gesuggereerd. Wat we weten is dat de Aldi in overleg is over vestiging in de Ridderhof, maar nog niets is zeker. Nu de Raad van State heeft uitgesproken dat een supermarkt aan de Eikenlaan niet is toegestaan, zal er snel een alternatieve oplossing moeten komen. Want op 28 september moet de vestiging aan de Eikenlaan dicht.

Het college gaat ervan uit dat de Aldi uiterlijk 28 september de deuren van de supermarkt aan de Eikenlaan 227 sluit. Dit is het gevolg van de uitspraak van Raad van State op 8 augustus jl. Het hoogste rechtscollege besloot dat de gemeente Alphen aan den Rijn op de juiste inhoudelijke gronden een bouwvergunning heeft geweigerd. Alleen had de gemeenteraad formeel ook in moeten stemmen met de weigering. B en w stellen de raad voor dit op 27 september alsnog te doen. Omdat het (theoretisch) mogelijk is dat de gemeenteraad anders besluit dan hij eerder heeft gedaan in deze zaak, geldt de datum van 28 september als sluitingsdag.

Zoals bekend willen wij niets liever dan een prijsvechter in Alphen aan den Rijn, zegt wethouder Stan Lyczak. Maar dan wel op een plek waar dat is toegestaan. We kunnen als lokale overheid niet toestaan dat bedrijven zomaar ergens een pand openen zonder de benodigde vergunningen. De locatie van het voormalige Karweipand is bestemd voor bepaalde soorten bedrijven, niet voor een supermarkt.

Snel een prijsvechter in Alphen
De gemeente hoopt dat de Aldi (of een andere prijsvechter) zo snel mogelijk een geschikte locatie in Alphen aan den Rijn kan vinden. Zoals bekend verzet het gemeentelijk beleid van Alphen aan den Rijn (en overigens ook alle andere gemeenten in Nederland) zich tegen supermarkten op bedrijfs- en industrieterreinen. Het pand aan de Eikenlaan 227 ligt op bedrijventerrein Rijnhaven.

Er zijn meerdere redenen waarom gemeenten zich tegen supermarkten op industrieterreinen keren:
Uit onderzoeken blijkt dat supermarkten het best gedijen in een buurt- of wijkwinkelcentrum op aanvaardbare afstand van de klanten. De kans is erg groot dat de huidige winkelcentra op een gegeven moment de supermarkten moeten missen omdat die naar de rand van de stad zijn vertrokken. Daarmee vermindert de aantrekkelijkheid van de winkelcentra.
Een supermarkt neemt, vooral door het noodzakelijke parkeerterrein, veel ruimte in beslag. Dat betekent dat die grond niet vergeven kan worden aan bedrijven die zich willen uitbreiden of hier permanent willen vestigen.

Daarnaast geldt voor de locatie aan de Eikenlaan dat er veel parkeerproblemen zijn en ook de milieueisen verzetten zicht tegen de vestiging van een supermarkt daar.

Voorgeschiedenis
In maart 2005 heeft Aldi een bouwaanvraag ingediend voor de vestiging van een supermarkt met parkeergelegenheid aan de Eikenlaan 227. Diezelfde maand liet de gemeente Alphen aan den Rijn Aldi al weten dat deze vestiging in strijd is met het bestemmingsplan en een vergunning niet kon worden afgegeven. Ook in de daarop volgende briefwisseling heeft de gemeente steeds laten weten de vestiging van de supermarkt niet toe te staan en bij opening daartegen op te treden.

De Aldi is toen naar de voorzieningenrechter gestapt om alsnog opening af te dwingen.
In het vonnis zei de voorzieningenrechter geen uitspraak te kunnen doen over de interpretatie van het bestemmingsplan en verwijst daarvoor naar de lopende procedures.
Gegeven het feit dat er verder geen praktische bezwaren (zoals gebrek aan parkeerruimte) zijn tegen opening van een supermarkt in het voormalige Karwei-pand, geeft de rechter de Aldi nu toestemming de zaak te openen. Wel stelde hij dat deze opening het risico in zich bergt dat de Aldi te zijner tijd alsnog dicht moet, wanneer er een uitkomst is van de bodemprocedures.

In oktober 2006 spreekt de rechtbank van Den Haag uit dat de gemeente terecht op basis van het bestemmingsplan de bouwvergunning heeft geweigerd. De raad van State heeft deze uitspraak 8 augustus jl. bevestigd.

© Gemeente

Alphen aan den Rijn

Stadhuisplein 1

2405 SH Alphen aan den Rijn

Tel: 0900 - 481 11 11

Fax: (0172) 46 55 64

gemeente@alphenaandenrijn.nl

Postbus 13, 2400 AA

Alphen aan den Rijn