Nieuwe instrument voor capaciteitsbepaling in ziekenhuizen


Zorglogistieke innovatie draagt bij tot betere zorg voor minder geld

WOERDEN, 20070828 -- CC Zorgadviseurs heeft in samenwerking met de TU Delft en een drietal ziekenhuizen in Nederland een nieuw instrument ontwikkeld voor het bepalen van de OK, bedden en IC-capaciteit binnen ziekenhuizen. Het initiatief om het instrument te ontwikkelen is genomen om ziekenhuizen beter in staat te stellen tot een objectief betrouwbare capaciteitsbepaling te komen in het streven naar betere zorg voor minder geld. Actuele ontwikkelingen binnen de zorg leiden ertoe dat de traditionele methoden niet meer toereikend zijn. Om beschikbaarheid van zorg te garanderen en de zorg betaalbaar te houden is een meer geavanceerde methode voor capaciteitsbepaling vereist.

Het instrument kent een ontwikkeltijd van meer dan een jaar en stelt ziekenhuizen in staat om de huidige situatie te optimaliseren en toekomstscenario's op effecten door te rekenen. Uniek is dat het model is ontwikkeld binnen ziekenhuizen. Het Amphia Ziekenhuis in Breda, De Tjongerschans in Heerenveen en het Antonius Ziekenhuis in Sneek hebben bijgedragen tot de ontwikkeling van het instrument. Ook de wetenschappelijke validatie heeft binnen ziekenhuizen plaatsgevonden. Dit garandeert dat het instrument toepasbaar is binnen ziekenhuizen en tot betrouwbare uitkomsten leidt. Gisteren is tijdens een presentatie van het instrument aan de TU Delft het onderzoek en de ontwikkeling formeel afgerond.

Het doel is om het model in de toekomst verder uit te bouwen. Vanuit dit perspectief start er op
1 september 2007 vanuit CC Zorgadviseurs een promotieonderzoek naar capaciteitsbepaling van kapitaalintensieve shared resources binnen ziekenhuizen.





CC Zorgadviseurs