Greenpeace: Huisdiervoeding besmet met gentech

28/08/2007 10:16



St. Greenpeace Nederland



Huisdiervoeding besmet met gentech
Greenpeace doet aangifte van overtreding wetgeving etikettering

Greenpeace heeft bij een willekeurige steekproef op huisdiervoeding genetisch gemanipuleerde bestanddelen aangetroffen, die niet op het etiket waren vermeld. Van zeventien onderzochte huisdierenvoeders waren er negen besmet. Zowel Nederlandse als Europese etiketteringswetgeving schrijft voor dat ingrediënten met meer dan 0,9% gentech aangegeven moeten worden op de verpakking. Bij geen van de besmette producten was dit het geval.

"Producenten lappen de regels blijkbaar aan hun laars", zegt Sandra Schalk, campagneleider genetische manipulatie van Greenpeace Nederland, "dat kan natuurlijk niet. Consumenten hebben het recht precies te weten wat er in alle producten zit die ze kopen". De EU heeft de regels voor etikettering van voedingsmiddelen en diervoeders in 2003 vastgelegd. Deze regels worden nu willens en wetens of vanwege onachtzaamheid overtreden.

Greenpeace doet aangifte van deze overtredingen en roept huisdierbezitters op dat ook te doen. De resultaten van de steekproef zijn waarschijnlijk het topje van de ijsberg. Greenpeace eist van de betrokken inspectie VWA strengere controle van huisdiervoeding op de aanwezigheid van gentech en handhaving van de etiketteringsregels.

Greenpeace kocht de onderzochte producten in willekeurige supermarkten en dierenspeciaalzaken. Nofalab te Schiedam analyseerde ze daarna op aanwezigheid van gentech-ingredienten . De grootste besmetting werd aangetroffen in vogelvoer van Beaphar, Fit ami en producten van Witte Molen. Ook in kattenvoer van Nutro werden ontoelaatbare hoeveelheden gentech gevonden.

Deze resultaten van deze steekproeven komen korte tijd na twee andere schandalen met genetisch gemanipuleerde producten. In september 2006 werd illegale gentech-rijst op schappen van supermarkten gevonden. In april van dit jaar trof Greenpeace in de Rotterdamse haven in vrachtschepen een in Europa illegale maisvariëteit aan.

Deze schandalen tonen aan dat gentech een onbeheersbare techniek is, die niet thuishoort in de natuur en ook niet op de schappen van de supermarkt. Etiketteringswetgeving en toezicht van de Voedsel- en Warenautoriteit geven geen garantie voor gentech-vrije producten en echte keuzevrijheid van consumenten.

Voor meer informatie en beeldmateriaal:
André van der Vlugt, persvoorlichting Greenpeace Nederland 06-25031015 Sandra Schalk, campagneleider Gentech Greenpeace Nederland 06-29001140

Nederlandse Regeling Diervoeders, art. 75 en 76
EU-verordening 1829/2003, inzake genetisch gemodificeerde levensmiddelen en diervoeders EU-verordening 1830/2003, betreffende de traceerbaarheid en etikettering van genetisch gemodificeerde organismen en de traceerbaarheid van met genetisch gemodificeerde organismen geproduceerde levensmiddelen en diervoeders

http://www.greenpeace.nl/reports/onderzoeksresultaten-steekproe





http://www.greenpeace.nl/reports/onderzoeksresultaten-steekproe