VSNU

Persbericht:

Steeds meer promoties aan Nederlandse Universiteiten

VSNU publiceert factsheet jonge wetenschappers

De VSNU (De Vereniging van Universiteiten) presenteert vandaag een factsheet met nieuwe gegevens over jonge wetenschappers. Het aantal wetenschappers op de Nederlandse universiteiten neemt toe. Ook het het aantal promoties is flink gestegen. In 2006 rondden 3132 wetenschappers hun proefschrift af aan een Nederlandse universiteit. Deze veelal jonge wetenschappers voldoen aan een maatschappelijke vraag naar steeds hoger opgeleide professionals. Wel verdienen de carrièreperspectieven voor jonge wetenschappers extra aandacht, ook binnen de universiteit.

Promoties
Tussen 2000 en 2006 neemt het aantal promoties op de Nederlandse universiteiten toe van 2.360 tot 3.132.

Wetenschappelijk personeel
Een opvallende conclusie van de factsheet is dat de Nederlandse universiteiten in de periode tussen 1998 en 2006 ruim 500 fte extra wetenschappelijk personeel in dienst genomen hebben. In diezelfde periode namen zij minder ondersteunend personeel aan.

Carriereperspectieven
Jonge wetenschappers hebben het nog steeds lastig om binnen of buiten de universiteit carriere te maken. Een groeiend aandeel van de onderzoeksgelden wordt verdeeld via tijdelijke subsidies. Dit leidt ertoe dat universiteiten steeds minder vaste contracten kunnen aanbieden. Toch willen universiteiten jong talent graag zicht geven op een serieus carrièreperspectief. Daarom experimenteren zij met zogeheten 'tenure tracks' - een contract dat jonge wetenschappers na een succesvolle proefperiode een vaste aanstelling in het vooruitzicht stelt.