Ingezonden persbericht


AstraZeneca verkrijgt registratie voor eenmaal daags SEROQ UEL® XR (quetiapine fumarate) voor de behandeling van schizofrenie

Zoetermeer, 29 augustus 2007. AstraZeneca maakt vandaag bekend dat de Nederlandse registratieautoriteit het eenmaal daagse product SEROQUEL® XR (quetiapine fumarate) heeft goedgekeurd voor de behandeling van schizofrenie. Met de eenmaal daagse quetiapine kunnen ernstig zieke schizofrenie patiënten binnen twee dagen op een effectieve dosering ingesteld worden. Registratie is ook verkregen voor de onderhoudsbehandeling van patiënten met schizofrenie ter voorkoming van terugval of verslechtering van deze levensontwrichtende ziekte.

Met de eenmaal daagse quetiapine wordt snel de effectieve dosering bereikt, namelijk op dag 2. De eenmaal daagse orale dosering is mogelijk dankzij de geleidelijke afgifte van de werkzame stof quetiapine. Met de quetiapine eenmaal daags is tegemoet gekomen aan de wens van zowel patiënten als hun behandelaars voor een eenvoudig toe te dienen, effectief en goed verdraagbaar antipsychoticum dat bovendien snel optimaal gedoseerd kan worden.

De registratie van SEROQUEL® XR is gebaseerd op klinische studies bij patiënten met acute schizofrenie waarbij middels een snelle opbouw in 2 dagen de effectieve dosering van 600 mg werd bereikt. De dosering die in de acute fase wordt ingesteld hoeft in de onderhoudsbehandeling ter voorkoming van terugval of verslechtering van de ziekte niet te worden aangepast. Het gewoonlijk effectieve doseringsbereik is 400 tot 800 mg/dag.

Schizofrenie is een ernstige hersenziekte met onder andere symptomen zoals een verstoorde perceptie van de werkelijkheid, hallucinaties, wanen, onlogisch denken en afgevlakte emoties. De Wereld Gezondheid Organisatie (WHO) schat dat wereldwijd 24 miljoen mensen aan schizofrenie lijden.

Professor René Kahn, voorzitter van de afdeling Psychiatrie en hoofd van de Neuroscience divisie van het Universitair Medisch Centrum in Utrecht zegt: "Uit klinische studies blijkt dat SEROQUEL® XR effectief is als een eenmaal daagse behandeling van zowel acute als klinisch stabiele schizofrenie patiënten. In de klinische studies werd de effectieve dosering bereikt binnen 2 dagen van de behandeling - de doseringsrange lag tussen 400 en 800 mg/dag. Het streven naar een effectieve behandeling die bovendien eenvoudiger en praktischer is, wordt binnen de geestelijke gezondheidszorg als een belangrijk doel gezien voor zowel patiënten als artsen. Met de juiste behandeling start de patiënt zijn weg naar herstel - niet alleen mentaal en fysiek, maar ook op emotioneel en sociaal vlak."

SEROQUEL® XR is een geregistreerd handelsmerk van AstraZeneca BV.