Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 29 augustus 2007

Beleidsplan Wmo: extra aandacht voor kwetsbaren

Een loket voor alle vragen over wonen, welzijn of zorg, extra ondersteuning van mantelzorgers, onderzoek naar een consultatiebureau voor ouderen: het beleidsplan Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) staat vol met maatregelen die ervoor moeten zorgen dat kwetsbare groepen mensen mee kunnen blijven doen in onze samenleving. Hiervoor zoekt de gemeente de samenwerking met organisaties die ondersteuning bieden en worden nieuwe initiatieven gestimuleerd. Het concept beleidsplan Wmo 2008 - 2012 'Nieuwe verbindingen in wonen, welzijn en zorg' ligt van 12 september tot 24 oktober ter inzage voor inspraak.

De ondertitel van het beleidsplan, 'Nieuwe verbindingen in wonen, welzijn en zorg', geeft aan wat volgens de gemeente de sleutel is tot een samenleving waarin iedereen meedoet. Het gaat om verbindingen tussen mensen in buurten en wijken, maar ook om verbindingen tussen formele zorg en zorg van familie of buren, of verbindingen tussen de behoefte van wijkbewoners en de daar aangeboden diensten. In het beleidsplan staan maatregelen die voor die verbindingen moeten zorgen. Een kort overzicht van de belangrijkste voorstellen:


. Per wijk moeten meer diensten beschikbaar zijn op het gebied van wonen, maatschappelijke voorzieningen en zorg, zodat mensen langer zelfstandig kunnen blijven wonen.
. Er komt extra ondersteuning voor mantelzorgers. De gemeente onderzoekt of er extra hulp kan komen voor iedereen die voor een familielid, vriend of buur zorgt.
. In 2008 start een Wonen-welzijn-zorg-loket. Mensen kunnen er terecht voor informatie, maar bijvoorbeeld ook voor het aanvragen van hulp bij het huishouden. Het loket krijgt een centrale balie met één telefoonnummer, met spreekuren in 3 of 4 wijken in Alkmaar. Deelnemers in het loket zijn in ieder geval SKWO Ouderenwerk, RIMA en MEE.
. In de komende maanden beoordeelt de gemeente alle oude indicaties voor hulp bij het huishouden opnieuw. Daarbij wordt de hulp ingedeeld in categorie 1 (eenvoudige hulp) of 2 (complexe hulp). Om er echt zeker van te zijn dat iedereen de zorg krijgt die hij nodig heeft, doet de gemeente een onderzoek onder 65+ers.
. De gemeente wil extra inzetten op vernieuwende particuliere initiatieven voor ondersteuning van kwetsbare groepen, zoals het Aanloophuis De Steiger.
. Er komt een onderzoek naar een consultatiebureau voor ouderen. Ouderen kunnen hier terecht voor gratis advies op het gebied van bijvoorbeeld lichamelijke en geestelijke gezondheid, beweging of voeding.
. Er komt een klanttevredenheidsonderzoek over het presteren van de gemeente op het gebied van de Wmo. Het Cliëntenplatform Wmo is opdrachtgever.

Inspraak
Het concept beleidsplan ligt van 12 september tot 24 oktober in het Stadskantoor en op www.alkmaar.nl ter inzage voor inspraak. In het kader van de inspraak overlegt de gemeente per thema met betrokken organisaties of instellingen. Half oktober is er een informatiebijeenkomst voor alle belangstellenden: inwoners en organisaties.

Vergrijzing
Met het beleidsplan speelt de gemeente in op de toenemende vergrijzing van onze samenleving. In de komende 10 jaar stijgt het aantal 60 tot en met 74-jarigen in Alkmaar van 18.175 naar 23.137. Dit betekent dat er ook een steeds groter beroep gedaan zal worden op voorzieningen voor mensen met lichamelijke beperkingen. Voor hulp bij het huishouden, woonvoorzieningen, rolstoelen en vervoer voorziet de gemeente een gemiddelde stijging van 20%.