Politie Friesland

Politieberichten van donderdag 30 augustus

Fryslân, 30-08-2007 o Politieberichten van woensdag 29 augustus 07.00 uur t/m donderdag 30 augustus 07.00 uur.

Drachten: verdachten diefstal boot op heterdaad aangehouden De politie heeft woensdag omstreeks 04.20 uur twee Leeuwarders op heterdaad aangehouden op verdenking van diefstal van kentekenplaten en een aanhanger met zeilboot. Woensdag omstreeks 04.20 uur zagen surveillerende politiemensen op de Kletsterlaan in Drachten een personenauto rijden waaraan een aanhanger met een boot was gekoppeld. De combinatie viel op omdat de verlichting niet in orde was. Bij controle bleek het voertuig te zijn voorzien van valse kentekenplaten. Die bleken eerder die nacht in Leeuwarden te zijn gestolen van een andere auto. De twee inzittenden, een 26- en een 23-jarige Leeuwarder, werden aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten. Over de aanhanger met de boot verklaarden ze dat deze van een kennis zou zijn. Ze hadden de boot opgehaald van een industrieterrein in Drachten. De politie twijfelde sterk aan dit verhaal en na onderzoek op industrieterrein De Haven bleek dat de boot daar s nachts gestolen was. De eigenaar, een 56-jarige man uit Bolsward, had de boot, een BM-er, nog niet gemist. Hij deed aangifte. De jongste verdachte is woensdag in de loop van de dag in vrijheid gesteld. De andere verdachte, de eigenaar van de auto, is in verzekering gesteld en zit nog vast.

Leeuwarden: diefstal CV-ketel uit woning
De politie stelt een onderzoek in naar de diefstal van een CV-ketel uit een in aanbouw zijnde woning aan It Sinderlan. In de nacht van dinsdag op woensdag werd de CV-combiketel uit het pand gehaald. Namens het bouwbedrijf deed een 27-jarige vrouw uit Hantum aangifte.

Gorredijk: diefstal uit school
De politie heeft woensdagochtend een onderzoek ingesteld naar een inbraak in een school aan de Hendrik Ringenoldusstraat. Men is in de nacht van dinsdag op woensdag binnengekomen na het vernielen van een ruit van een deur. Uit een lokaal werd een flatscreen monitor weggenomen. De systeemkast was bij een eerdere diefstal deze zomer al gestolen. Namens de school deed een 52-jarige man uit Drachten aangifte.

Drachten: insluiping in woning
De politie heeft woensdag een inbraak in een woning aan de Tipelkamp, gepleegd in de nacht van dinsdag op woensdag, behandeld. Men was binnengekomen door de niet afgesloten achterdeur. Uit de woning werd onder andere audioapparatuur, een camera en een portemonnee met betaalpasjes gestolen. De 34-jarige bewoner deed aangifte. Door de politie is een buurtonderzoek uitgevoerd. De technische recherche zal een onderzoek naar sporen instellen.

Leeuwarden: inbraak in kantoor
De politie onderzoekt een inbraak in een kantoor aan het Zuidvliet. In de nacht van dinsdag op woensdag kwam men binnen na het forceren van een raam. Uit het pand werden drie computers weggenomen. Namens het gedupeerde bedrijf deed een 32-jarige inwoonster van Hurdegaryp aangifte.

Akkrum/Ryptsjerk; boten gestolen
De politie stelt onderzoek in naar de diefstal van twee boten in de nacht van dinsdag op woensdag. Een 52-jarige man uit Akkrum deed aangifte van diefstal van zijn boot, die in de Boarn bij de Himdyk lag. Het betreft een beige visboor, merk Rana 13, met een Yamaha 9.9 pk buitenboordmotor.
Een 75-jarige man uit Ryptsjerk is zijn blauwe sloep, merk Marfish 510, kwijt. De boot was van binnen beige en was voorzien van een blauwe buitenboordmotor, merk Tohatsu 9.8 met elektrische start. De boot lag vast met een stalen kabel en een hangslot in het water aan de Westerdijk. De kabel bleef achter.

Drachten: diefstal lood
De politie heeft woensdag een aangifte opgenomen van diefstal van lood van de kerk aan de Houtlaan. Afgelopen maandag werd ontdekt dat het lood van het platte dak en de kerktoren was weggesneden en ontvreemd. De schade bedraagt enkele duidenden euros. Namens de kerk deed een 53-jarige man uit Drachten aangifte.

Damwoude: bij controle tien opgevoerde bromfietsen
De politie heeft woensdagmiddag een bromfietscontrole gehouden op de Hoofdweg. Van de circa 25 gecontroleerde bromfietsen waren er tien zodanig opgevoerd dat de bestuurders een proces-verbaal kregen. De snelste had een constructiesnelheid van 78 km/u. Daarnaast werden drie bestuurders bekeurd omdat ze geen rijbewijs of bromfietscertificaat hadden.

Harlingen: scooterrijdster gewond bij aanrijding
De politie heeft woensdagmiddag een onderzoek ingesteld naar een aanrijding op de Spoorstraat, waarbij een 66-jarige vrouw uit Harlingen, bestuurster van een scooter, gewond raakte. De vrouw reed vanuit het centrum richting station. Een automobilist, een 27-jarige man uit Harlingen, kwam vanaf de Westerzeedijk en verleende geen voorrang. Een aanrijding was het gevolg. De vrouw kwam ten val en raakte gewond. Ze is overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Schiermonnikoog: snelheidscontrole
De politie heeft woensdagmiddag naar aanleiding van klachten over te hard rijden een controle gehouden op de Heereweg. Al snel bleek dat de bestuurders van het beperkt aantal rondrijdende autos elkaar inseinden. Na een korte stop werd de controle hervat. Daarna werd een taxibestuurder bekeurd, die 73 km/u reed. Ter plaatse is 60 km/u toegestaan.

Leeuwarden: beroving
De politie heeft woensdagnacht een onderzoek ingesteld naar de beroving van een 19-jarige jongeman uit Lemmer. Het slachtoffer liep donderdag omstreeks 01.00 uur over de Heerestraat en vroeg een voorbijganger naar de weg. Die liep welk even mee. Plotseling gaf hij de man uit Lemmer een vuistslag in het gezicht, waardoor hij ten van kwam. Het slachtoffer werd beroof van zijn portemonnee met een klein geldbedrag en zijn gsm. De dader is een man van ongeveer 19 a 25 jaar, vrij klein, 1,65 a 1,70 lang, normaal postuur en een licht getinte huidskleur. Hij was gekleed in een zwarte jas en een spijkerbroek. Het slachtoffer deed aangifte.

Balk: woninginbraak
De politie is op zoek naar de dader(tje)s van een inbraak in een woning aan de Sate Steenbergenstrjitte. Woensdag omstreeks 18.30 uur bemerkte de bewoner, een 28-jarige man, dat er was ingebroken. De voordeur stond open en de woning was doorzocht. Vooralsnog mist hij niets. Uit onderzoek bleek een buurtbewoner kort daarvoor twee knaapjes uit het dakraam te hebben zien klimmen. De politie stelt een onderzoek in naar de identiteit van deze twee knapen.