Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2060724270

Vragen van het lid Leijten (SP) aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over de reiskosten van studenten. (Ingezonden 30 augustus 2007)


1
Wat is uw oordeel over het bericht dat veel studenten reiskosten maken omdat hogescholen en universiteiten vóór 1 september beginnen met een lesrooster en introductiedagen? 1)


2
Heeft u inzicht in het aantal universiteiten en hogescholen dat voor 1 september met colleges, werkgroepen of een verplichte introductie start en in het aantal studenten dat hiermee te maken heeft?


3
Bent u bereid om de reisvoorziening voor studenten gelijk te laten starten met de onderwijsactiviteiten? Zo neen, waarom niet? Ziet u een andere wijze om de problematiek van de reiskosten op te lossen?


4
Wat is uw oordeel over het feit dat universiteiten en hogescholen al voor 1 september starten, terwijl de studiefinanciering en reiskostenvergoeding per 1 september starten?


5
Wat is uw oordeel over de situatie dat studenten die jonger zijn dan 18 pas vanaf 1 oktober studiefinanciering en een reisvoorziening krijgen?


6
Bent u bereid om, zoals de landelijke studentenvakbond voorstelt, de reisvoorziening voor studenten jonger dan 18 jaar gelijk te laten starten met de studieactiviteiten? Zo ja, per wanneer? Zo neen, waarom niet?


7
Wat is uw oordeel over de situatie dat de ov-studentenkaart 1 maand in de zomer niet geldig is, terwijl in die periode herkansingen kunnen vallen? Bent u bereid ook deze maand te vergoeden? Zo neen, waarom niet?


1) De Telegraaf, 29 augustus 2007