PERSBERICHT
OP HOOP VAN ZEGEN IN HAVEN VAN DELFZIJL
Eerste muziektheater bewerking van Heijermans klassieker

Delfzijl, 14 augustus 2007.
Van donderdag 30 augustus tot en met zondag 9 september is een bijzondere uitvoering van Herman Heijermans' klassieker Op Hoop van Zegen te zien in de haven van Delfzijl. In een bewerking van Ronald Ohlsen, Groninger stadsdichter, en in een regie van Ton Brandsen acteren bekende Groningers in deze openluchtvoorstelling. Onder hen zijn onder anderen de in Groningen zeer bekende Wia Buze, streektaal zangeres, en RTV Noord 'weerman' Jaap Nienhuis. Met de medewerking van twee shantykoren en de Delfzijlse rapper Kevin Delgado is dit de eerste muziektheater bewerking van een van Nederlands meest beroemde stukken. De muziek is van de hand van Arnold Veerman.

Regisseur Ton Brandsen: "De Hollandse toneelklassieker Op Hoop van Zegen is een prachtig geschreven toneelstuk. De uitdaging bij deze voorstelling ligt niet op het gebied van een verantwoorde historische weergave, maar op de vertaling naar een nieuwe eigentijdse Op Hoop van Zegen. Zowel inhoudelijk als in vorm. Het wordt een uitvoering in de geest van Herman Heijermans, waarbij de locatie met haven, zee , krijsende meeuwen, indrukwekkende luchten en zilte geuren de voorstelling met een krachtig beeld omlijst.

De 16e eeuwse historische haven van Delfzijl vormt het decor voor Heijermans stuk. Belangrijke Heijermans-thema's als 'standenverschil' en 'verlangen naar een betere toekomst' zijn nog steeds actueel. In de nieuwe bewerking ligt het accent vooral op de redenen waarom een kleine, gesloten gemeenschap vasthoudt aan het 'oude' en niet in staat is tot nieuwe ontwikkelingen. Het artistieke team kiest ervoor om niet het persoonlijke leed van de hoofdpersoon Knier centraal te stellen, maar de situatie en de ontwikkelingen binnen de kleine, gesloten gemeenschap de hoofdrol te laten vervullen.

Het toneelstuk van Heijermans is sinds de oorspronkelijke uitvoering in 1900 talloze malen gespeeld in Nederland en er zijn maar liefst vijf verfilmingen van. De laatste verfilming, in een regie van Guido Pieters, stamt uit 1986 met Danny de Munk als Barend, Kitty Courbois als Kniertje en Rijk de Gooijer als Reder Bos. Impresariaat Ruud de Graaf en Hans Cornelisse hebben voor het volgende theaterseizoen een musicalproductie van Op Hoop van Zegen, met Ellen Pieters als Kniertje, aangekondigd.

www.ophoopvanzegen.com

Reserveren van kaarten of het arrangement (uit eten & theater) Via de VVV: telefoon: 0596-620300 / fax: 0596-628251 / vvv-anwb.appingedam@wanadoo.nl Of via Stichting Dieverdoatsie: 0596-572982 / 06-30182886 / stichting.dieverdoatsie@hotmail.com

http://www.groningeruitburo.nl/dsp_productie.cfm?prodid=A3E8EACF-0D81-9E11-0D858260AB46FCE9

Voor meer informatie en beeldmateriaal:
Simon Groen ~ 06-43588555 ~ simongroen@gmail.com

'Op Hoop van Zegen' is een theaterproductie van de stichting 'Dieverdoatsie', Eekwerderweg 3, 9917 TC Wirdum. Contact: 0596 - 572982 ~ stichting.dieverdoatsie@hotmail.com. Bijlage
Vissersweduwe Kniertje: Wia Buze
"Ik zie de productie 'Op Hoop Van Zegen' als een uitdaging, iets nieuws. Ik sta wekelijks op een podium, maar dan doe ik iets wat ik al jaren doe. Soms is een mens toe aan iets anders, iets bijzonders. 'Op Hoop Van Zegen' komt dan ook op het goede moment. Het wordt volgens mij een geweldige voorstelling met toneel, zang, dans en nog veel meer". http://www.wiabuze.nl/

Zoon Barend: Kevin Delgado uit Delfzijl
Kevin is scholier op het Fivelcollege, rapper en kapper. Zijn roots liggen in Kaap Verdië en zijn vader is zeeman. Hij vindt het een uitdaging om iets nieuws te proberen en geniet met volle teugen van zijn 'nieuwe familie' in "Op Hoop Van Zegen". http://www.noorderpoort.nl/Default.aspx?tabid=1610

Oudere broer Geert: Karl Huisman uit Groningen
Karl heeft toneelervaring opgedaan in twee producties van "Theater te Water" en verheugt zich op deze voorstelling aan het water. "Ik vind dit muziekspektakel zo'n interessant en uitdagend project dat ik meteen ja zei. Ik verwacht dan ook dat het een ontzettend mooi theaterstuk gaat worden".

Schoondochter Jo: Jacqueline Zuidhof uit Middelstum Jacqueline is geboren en getogen in Delfzijl. In 2005 heeft ze voor het eerst meegedaan aan de musical Soul in Middelstum. Ze vindt acteren en zingen heerlijk. Ervaringen op dansgebied: Show-Team Lenie Waasdorp te Delfzijl. Ook heeft ze een opleiding aan het CIOS voor aerobic instructrice gevolgd. "Ik vind het geweldig om te repeteren, op het podium te staan en bij een gezelschap te horen".

Clemens Bos, de reder: Max Sietsema uit Spijk
"Na als acteur in toneelproducties, solotoneel, show, musical en film gespeeld te hebben is het ook voor mij weer een nieuwe uitdaging om met deze fantastische mensen een verrassende "Op Hoop Van Zegen" neer te zetten".

De buurvrouw: Annelies Wilbrink uit Oosterwijtwerd "Ik ben ooit begonnen met straattoneel en middeleeuwse avonden en via comedia del arte voor de Freylemaborg in Slochteren geleidelijk aan terecht gekomen in mijn eigen theaterbureau 'Eelske Medde'. Het meedoen aan zo'n productie, zo groot en nieuw geeft altijd een kick en veel energie".

Oude man Daan: Nanno Bijlholt uit Appingedam
Nanno is medewerker bij het Noorderpoortcollege en zeer betrokken bij de jeugd. Hij heeft toneelervaring opgedaan bij het Gronings Toneel, heeft decors gebouwd en is actief geweest bij de kinderspeelweek Bonkhörn in Loppersum." Ik vind de sfeer in de spelersgroep leuk en ongedwongen en we hebben veel plezier samen. Ik doe mee onder het motto: jong zijn en oud spelen"

Oude man Cobus: Jaap Nienhuis uit Usquert
Jopke" (voor intimi) heeft het landbouwbestaan ingeruild voor zijn radio- en televisiewerk en de gemeentepolitiek. Hij kent alle hoeken en gaten van de provincie en behoort tot de 'Bekende Groningers'. Zijn grote interesse in het weer en de meteorologie komt hem goed van pas als De Weerman van TV Noord. Daarnaast is hij medewerker van Radio Noord. Toneelspelen deed hij bij de Rederijkerskamer Union en later bij de toneelgroep 'Waark'. Ook zingt hij in het Shanty-koor 'De Zielrietzangers', die regelmatig optreedt. http://www.jaapnienhuis.nl/

http://www.volkskrantblog.nl/bericht/146099


---- --