Ministerie van Defensie

30-08-2007 14:04

NEDERLANDSE COUGARS IN ACTIE BOVEN PELOPONNESOS

De drie Cougar helikopters van de luchtmacht zijn ook vandaag weer volop aan het blussen geweest boven Griekenland. Inmiddels hebben ze al meer dan 150 drops uitgevoerd. De Cougars zijn voornamelijk ingezet in het centrale deel van Peloponnesos. Meer dan eens hebben ze letterlijk een dorp uit de handen van het oprukkende vuur gered.


Naast de bluswerkzaamheden is de samenwerking in de lucht een van de grootste uitdagingen van de vliegers. Boven het blusgebied is het een drukte van belang. Nederlandse, Duitse, Zwitserse en Russische helikopters delen daar samen met Spaanse en Franse een klein stuk luchtruim. Geregeld treden de Nederlandse vliegers daarbij op als vliegende verkeersleider.

Het 30-man tellende detachement wordt in hun uitvalsbasis Tripolis op handen gedragen. âOveral waar we ons op straat begeven, krijgen we âdrinksâ aangeboden. De Grieken zijn bijzonder gastvrij en waarderen onze aanwezigheid enorm.â Hoelang het detachement nog actief blijft, is een zaak van de autoriteiten.