VVD


30-8-2007

Mark Rutte gasthoofdredacteur van weekblad Opinio

Vrijdag 14 september verschijnt deze speciale editie

Mark Rutte heeft voor dit bijzondere nummer bijdragen gevraagd van zeer verschillende auteurs: filosofen, ondernemers, een commissaris, historici, een verpleeghuisarts, onderzoekers - en over zeer verschillende onderwerpen, van kunst en cultuur tot belasting, van onderwijs tot zorg, van Rembrandt tot een groene Ferrari. Zelf schrijft hij een proloog en een epiloog.

En voor de gelegenheid ook het volgende:

Als ik hoofdredacteur zou zijn... Door Mark Rutte

,,De vrije pers in ons land is een groot goed. Het is een essentieel onderdeel van de democratie dat de macht niet alleen door het parlement, maar ook door journalisten kritisch gevolgd wordt. En ook die parlementsleden zijn terecht onderworpen aan journalistieke controle.

Maar hoe mooi en belangrijk ik als democraat de vrije pers ook vind, af en toe mag ik graag eens wegdromen bij de gedachte om zélf sturing te mogen geven aan het nieuws. De onderwerpen uitkiezen die ik belangrijk vind. Vragen opwerpen die naar mijn mening te weinig gesteld worden. Mensen aan het woord laten die we nu te weinig horen.

Tot nu toe is het altijd bij dromen gebleven, en dat is maar goed ook vanuit democratisch perspectief. Maar op iedere regel bestaat een uitzondering. En ditmaal is het volgende nummer van Opinio de uitzondering. De redactie heeft mij de kans geboden om voor één keer hoofdredacteur te mogen zijn van dit blad.

Het resultaat daarvan kunt u lezen in het nummer dat vrijdag 14 september verschijnt. Ik heb ondertussen geleerd dat ook in de journalistiek een beetje commercieel gedacht moet worden, dus over de inhoud zal ik niet teveel prijs geven. Koop dat blad gewoon volgende week - of beter, sluit nu een abonnement af.

Want ik garandeer u alvast wel, dat ik niet voor de verleiding ben gezwicht om een nummer te maken met één grote lofzang op de VVD - hoewel ook dat een zeer lezenswaardig nummer zou opleveren. Het is ook geen verkiezingsprogramma. Het is een nummer waarin verschillende auteurs en geïnterviewden aan de hand van één overkoepelend thema hun visie op de toekomst van ons land geven.

Het aardige van Opinio is, dat zulke artikelen ook wat langer mogen zijn dan tegenwoordig de norm is bij de meeste media. Niet alles hoeft snel, kort en simpel. Dat is niet alleen als lezer een verademing, maar ook als (gast)hoofdredacteur.

Tijdens mijn korte carrière als hoofdredacteur moet ik vaak terug denken aan vroeger tijden, toen het heel gebruikelijk was dat politici kranten en omroepen bestierden - althans, in socialistische en christen-democratische kringen. Hoe heerlijk moet het voor die partijen zijn geweest om onwelgevallige meningen buiten hun kranten te houden. Hoe makkelijk moet het zijn geweest om de lezer dagelijks alleen maar de visie van één partij voor te houden. Maar ook: hoe onwenselijk en ongezond was die situatie toch. Dat nu voor één keer een liberaal een eigen blad mag maken, is dan ook niet meer en niet minder dan historische rechtvaardigheid.''